Da li dugi sati pred računarom prouzrokuju podočnjake?
Foto: Profimedia

gledanje u ekran utiče na nas

Da li dugi sati pred računarom prouzrokuju podočnjake?

Svi oni koji plivaju u modernom svetu, ne mogu se odreći dugih sati provedenih ispred računara i gledanja u monitore

Objavljeno: 23:00h

U kakvoj su vezi računari i lepota. Da li dugo gledanje u monitore prouzrokuje podočnjake i kako pomiriti potrebu za računarima, a sačuvati lepotu.

Dve stvari koje na izgled nemaju baš nikakve veze, računari i lepota, postali su imperativ današnjice.

Računar naš nasušni

I ovaj tekst kao gotovo sve sa čim se ljudsko biće sretne u toku dana na ovaj ili onaj način postoji zahvaljujući računaru. Čak i neke obične radnje, koje bi se dale izvesti i bez veštačke inteligencije, po navici i inerciji čovek obavlja tipkanjem po tastaturi laptopa, PC računara ili pametnog telefona.

Nakon ustajanja, vremenske prilike se ne proveravaju pogledom kroz prozor već se baca pogled kroz “window” u potrazi za suncem, oblacima i temperaturom. Hrana se poručuje online, odeća, nameštaj. U kafani se ne diže ruka ne viče se “dečko” već se putem aplikacije naručuje hrana i piće koji stižu za sto broj taj i taj.

Bezbrojni su primeri situacija kad računar ne bi baš morao zameniti čoveka, ljudski kontakt i živu reč.

Primeri u kojima više čovek nije kadar obaviti važne zadatke bez pametnog uređaja, brojniji su i daju za pravo tvrdnji da se bez kompjuterske tehnologije više ne može.

Svi oni nostalgičari koji sa uzdahom žale za vremenima kada se pismo slalo poštom, a doktor pisao recept rukom ili više nisu radno aktivni ili zaboravljaju da im baš ove naprave u kriznim trenucima spasavaju život, dovode u sobu unuke od preko okeana i ...spisak je dugačak.

foto: Profimedia

Lepota i nega lica glavni zadatak današnjice

Lepo lice ali i celo telo je druga podjednako važna odlika današnjice.Niko ne samo da ne želi, već pod obavezno, ne bi smeo da ostari niti da bude ružan. Teror večne lepote i mladosti jedne odvodi pod hirurški nož, druge baca u depresiju, treće ostavlja bez posla.

Da, nije šala. Poslove na mnogim pozicijama dobijaju samo lepe i mlade ili bar mladolike osobe. Izgled je postao skoro podjednako važan kao i kvalifikacija. Teško da će ružna i stara osoba, posebno ženskog pola raditi dobro plaćen posao na visokoj poziciji. Teško, ali ne i nemoguće, da se razumemo.

Kakva je veza između lepote, podočnjaka i računara?

Pametni telefoni, tableti, laptopovi i računari koji imaju kućišta, dele informacije sa ljudskim bićima preko ekrana. Oni su manji ili veći, imaju bolje ili lošije karakteristike.

Bilo kako bilo, svi oni koji plivaju u modernom svetu, ne mogu se odreći dugih sati provedenih ispred računara i gledanja u monitore.

Na žalost preterano vreme provedeno ispred monitora dovodi do naprezanja očiju i opterećenja krvnih sudova oko očiju. Na taj način oči se prisiljavaju na još bolji fokus. Vremenom se ovi krvni sudovi prošire a koža u predelu oko očiju postane tamnija. Ujutru se korisnici računara bude sa podočnjacima i ponovo žure pred neki monitor.

Jasno je da duge sate ispred računara mnogi jednostavno ne mogu izbeći. Stoga bi valjalo praviti kraće pauze u radu, otići do prozora i posmatrati udaljene objekte ili jednostavno gledati u zelenо.

Noću treba izbegavati upotrebu tableta ili telefona u zamračenoj sobi jer to dodatno napreže oči. Istraživanja pokazuju da prosečan Аmerikanac provede 7 ili više sati dnevno pred računarom, ne može bez Youtube-a, filmova, muzike, društvenih mreža.

foto: Profimedia

Nisu podočnjaci jedina šteta po lepotu od ove prakse.

Činjenica da sve to vreme pojedinac uglavnom provodi u zatvorenom prostoru bez dovoljno kiseonika i dnevne svetlosti kožu čini sivom i beživotnom.

Tome treba dodati i po pravilu loše držanje tela tokom rada za računarom koje prouzrokuje deformaciju skeleta. Odsustvo kretanja koje vodi ka oboljenjima ali i gojaznosti koja postaje jedna od vodećih bolesti današnjice.

Preparati koji štite kožu od starenja su pored hrane i lekova najprodavaniji artikli široke potrošnje.

Antirid kreme

Ono bez čega ne bi smela biti ni jedna žena nakon 25. je antirid krema za lice i predeo oko očiju. Bez obzira da li je dama tek mlada devojka ili žena u izvesnim godinama, kreme koje obećavaju sprečavanje ili bar odlaganje pojave bora a posebno one koje treba da ispeglaju već nastale bore su nezaobilazni sastojak svakog ženskog nesesera.

O njima se razgovara sa prijateljicama, razmenjuju se iskustva po forumima, kad jedna ne daje dobre rezultate kupuje se druga, treća, peta... samo da godine ne bi nikada zakucale na vrata to jest lice žene.

Muškarci su pre deceniju ili dve krišom pozajmljivali sadržaj teglica svojih partnerki. Sada već imaju cele antirid kozmetičke linije za sebe i ne stide se da ih kupuju i koriste.

Iako nastojanje da se prevari starenje može delovati po malo groteskno, istina je da dobra krema protiv bora za lice i predeo oko očiju čini kožu lica mekšom, glađom, negovanijom, jednom rečju lepšom. Upravo ovaj vid nege pravi tu razliku da li će se bore pojaviti u tridesetim ili pedesetim a to je ipak dve decenije mladalačkog lica. Nije malo zar ne.

foto: Profimedia

Moguće je ostati lep u digitalnoj eri

Dakle potrebno je provesti duge sate pred monitorom računara ali ultimativno ostati u formi, lep, mlad i zategnut. Moguće je, a dokaz tome su mnogi lepi mladi i mladoliki, uspešni ljudi.

Ključ je u dobrom životnom stilu i pametnim izborima a to se ukratko svodi na sledeće.

Ukoliko je posao računarski, odmor, razonoda i rekreacija moraju biti sve samo ne gledanje TV- a, listanje društvenih mreža ili slično.

Zapravo mnogi ljudi dolaze iz kancelarije i zavaravajući se da se odmaraju nastavljaju sa gledanjem u ekrane raznovrsnih gеdžeta.

Šetnja, trčanje, pešačenje, grupni sportovi, plivanje, košenje trave i sređivanje podruma, teretana...odmaraju i napregnute oči, uklanjanu podočnjake, bolove i iskrivljenu kičmu, pluća pune kiseonikom, mišićima vraćaju tonus.

Uz malo samokontrole, vreme provedeno u društvu monitora može se znatno smanjiti.

Elektronske knjige i novine se mogu zameniti starinskim, papirnim, umesto društvenih mreža valjalo bi se družiti sa prijateljima uživo. Mogao bi se uvesti vikend dan kada se uopšte ne upotrebljavaju pametni gadžeti.

Da li bi život stao? Iako se čini da bi, zapravo ništa se značajno ne bi desilo što se ne da nadoknaditi. Zapravo, mogle bi se desiti neke pozitivne promene. Nestali bi podočnjaci, na primer.

Računari su sadašnjost i budućnost jedine civilizacije koju čovek ima. Kao i mnogi izumi iz naše prošlosti i sadašnjosti korisni su ili pogubni u zavisnosti od načina na koji se upotrebljavaju. Uvek treba imati na umu da vatra može spaliti kuću ali i skuvati ukusan ručak i zagrejati porodicu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.