STRUČNJACI OTKRIVAJU IDEALNO VREME TRAJANJA ODMORA: Kako da se odmorimo od posla, a da poboljšamo zdravlje?
Vreme na odmoru, Foto: Profimedia

odmor od posla

STRUČNJACI OTKRIVAJU IDEALNO VREME TRAJANJA ODMORA: Kako da se odmorimo od posla, a da poboljšamo zdravlje?

Već u trećoj nedelji, kada povremeno pomislimo i osetimo da nam je dosadno, to je znak da se bliži vreme povratka uobičajenim obavezama.

Objavljeno:

Šta podrazumeva pravi odmor i koliko bi trebalo da traje? Poznato je da je nekada dovoljan i produženi vikend da razbijemo rutinu, takvi odmori, naročito nakon dužeg perioda rada, mogu samo da zaleče umor.

Tu je zimovanje, a potom i prvomajski i uskršnji praznici. Kako bismo bili efikasniji u obavljanju poslovnih i privatnih obaveza, u narednom periodu treba iskoristiti svaku priliku za predah.

Promena sredine, makar nakratko, u vidu vikend-putovanja, omogućiće nam da "dopunimo baterije" i okrepiće nas.

- Stručnjaci kažu da je idealno vreme trajanje odmora tri nedelje. Prvih dana odmor je uglavnom pasivan - potrebno nam je da se naspavamo i opustimo telo. U tom periodu je brzina oporavka najveća, pa je zato i važno da takoreći ne radimo ništa. Nakon toga smo spremni za aktivniji, kreativan deo odmora u kome možemo da radimo ono što volimo i uživamo u tome - kaže psiholog.

Već u trećoj nedelji, kada povremeno pomislimo i osetimo da nam je dosadno, to je znak da se bliži vreme povratka uobičajenim obavezama. Ne bi valjalo ni previše odužiti odmor, jer upadamo u zamku da slobodno vreme ne koristimo na pravi način. Imamo utisak da nam odmor prolazi bez smisla, a i teže nam je da se vratimo obavezama.

Milica Miloradović Stanković savetuje da je bolje praktikovati češće i kraće odmore jer je to dobitna formula.

- Nije pametno iskoristiti ceo odmor odjednom, već ravnomerno rasporedite slobodne dane. Pomisao da nam odmor predstoji tek za godinu dana u startu nas obeshrabruje i umanjuje volju za rad.

Češći odmori ne samo da imaju blagotvoran učinak na zdravlje, već pozitivno deluju i na efikasnost na poslu. Ako smo odmorni, više smo usredsređeni na radne zadatke, motivisaniji, kreativniji i produktivniji, pa ćemo obavljati radne aktivnosti sa više elana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.