SUPERKLICONOŠE SU SVUDA OKO NAS: Posle ovoga će vam se promeniti pogled na koronu zauvek! Pazite se dobro!
Tempirane bombe, tihi prenosioci, superkliconoše ili jednostavno asimtomatski slučajevi nisu nova i neuobičajena pojava kada je reč o korona virusu, Foto: Espreso.rs

tempirana bomba

SUPERKLICONOŠE SU SVUDA OKO NAS: Posle ovoga će vam se promeniti pogled na koronu zauvek! Pazite se dobro!

- Inkubacija je period između dolaska u kontakt sa virusom do momenta ispoljavanja infekecije  

Objavljeno: 26.09.2020. 20:15h
  • 19

Tempirane bombe, tihi prenosioci, superkliconoše ili jednostavno asimtomatski slučajevi nisu nova i neuobičajena pojava kada je reč o korona virusu. Da to nije tako redak slučaj pokazuje i jedna objava na društvenoj mreži Tviter.

Naime, jedna žena je na svom Tviter profilu podeli sa pratiocima vest da njen muž ima antitela na korona virus, a da pritom nije imao nikakve simptome.

"Muž mi ima antitela na koronu. Nit kinuo, niti se zakašljao, a temperatura ni u prolazu", napisala je ona.

Samim tim što ima antitela znači da je preležao korona virus, a kako nije imao nikakve simptome može da se svrta u grupu tihih prenosioca.

Kako je objasnila, on je za visok broj antitela saznao jer je trebalo da ima neku drugu intervenciju.

"Biće da sam imala i ja, ne odvajamo se od početka korone. Ići ću i ja sebe da proverim", napisala je ova korisnica Tvitera u daljoj prepisci sa pratiocima.

Među komentarima su se našli i drugi asimptomatski slučajevi, što samo još jednom pokazuje koliko je bitno da se čuvamo jer ne znamo ko je kliconoša, a ko nije.

"Ja sam imao koronu, moja žena ne. Kad neko nema simptome, a to je većina, koncentracija virusa na sluzokoži je jako mala, a uzimanje brisa je temeljnije od poljupca", jedan je od komentara.

Onda se javio još jedan slučaj: "Evo upravo koleginica saznala isto danas. Negativan test, nije imala koronu, a ima antitela".

Čitajući ovakve objave, ne možemo da se ne zapitamo koliko je istih ili sličnih slučajeva svuda oko nas? Koliko ljudi je zaraženo, a da to ni ne znaju? Koliko njih ima antitela i preležalo je koronu bez bilo kakvog simptoma?

Upravo zbog toga je jako bitno da svi poštujemo epidemiološke mere, kako bi zaštitili sebe i ljude oko nas, a o ovim asimptomatskim slučajevima i koliko su oni opasni prenosioci struka govori odavno.

Najopasnijih 48 sati

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je ranije da je korona virus najopasniji 48 sati pred kraj inkubacionog perioda i na početku pojave simptoma, jer oboleli ne mora da ima indikacije Covid 19, a može lako da zarazi druge.

- Inkubacija je period između dolaska u kontakt sa virusom do momenta ispoljavanja infekecije. Kod ove infekcije čovek je najopasniji pred kraj inkubacionog perioda i na početku, jer tada ne ispoljava nikakve simptome, ali može da zarazi druge - rekla je ona.

Kako je istakla, postoji začajan procenat osoba, koji nemaju nikakvu simptome, što je poznato u epidemiologiji.

- To možemo da posmatramo sa dva aspekta, jedan je da tu osobu posmatramo kao potencijalnu tempiranu bombu koja nije svesna da u sebi nosi virus i oko sebe nesmetano širi infekciju. Sa druge strane, dobra stvar je da su mnoge osobe kroz taj asimptomatski efekat stekle imunitet i polako grade naš kolektivni imunitet. Bitno je da se naglasi da osobe koja ima minimalne simptome, ili ih uopšte nema, širi infekciju - objasnila je dr Kisić Tepavčević ranije.

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media