AKO PIJETE MLEKO PRED SPAVANJE, OVO ĆE VAM SE DESITI: Pojma niste imali šta čini organizmu!
Foto: Printscreen

AKO PIJETE MLEKO PRED SPAVANJE, OVO ĆE VAM SE DESITI: Pojma niste imali šta čini organizmu!

Nekoliko studija na ljudima i životinjama pokazalo je da ispijanje mleka može dovesti do boljeg sna

Objavljeno:

Iako se vode debate oko toga da li je mleko zdravo ili ne, utvrđeno je da mleko u malim količinama predstavlja veliki izvor nutrijenata, kao i minerala i da pomaže u jačanju tela i imunog sistema, naročito kod dece koja rastu.

Ono šta su naučnci takođe utvrdili jeste da je mleko neverovatno dobro pred spavanje i da pomaže da imate bolji i tvrđi san. Ako pred odlazak u krevet popijete samo jednu šolju mleka, evo šta će vam se desiti.

1. Bolji san

Nekoliko studija na ljudima i životinjama pokazalo je da ispijanje mleka može dovesti do boljeg sna. Mleko sadrži triptofan i melatonin, što vam može pomoći da lakše i brže zaspite. Triptofan igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, koji zauzvrat podiže vaše raspoloženje, može vam pomoći da se opustite, a deluje i kao preteča melatonina.

Melatonin pomaže u regulaciji vašeg cirkadijanskog ritma i priprema vas za san. Istraživanje je pokazalo da uzimanje dodataka melatonina i triptofana može smanjiti anksioznost i depresiju.

2. Odličan izvor proteina

Mleko je jako hranljivo, a pošto se sporije vari, ono će osigurati da tokom noći vaše telo konstantno dobija hranu i enregiju, pa ćete se ujutru osećati mnogo bolje i nećete osećati veliku glad.

3. Opušta vas

Konzumiranje mleka pred spavanje ima psihološki uticaj, jer nas podvesno podseća na to kada smo bili mali i kada smo kao bebe pili mleko. To nas opušta i stvara osećaj sigurnosti i spokoja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.