STRUČNJACI APELUJU! Ovo je ČESTO prvi simptom korone, posebno OBRATITE PAŽNJU ako to primetite na sebi
Svrab kože, Foto: Profimedia

simptomi korone

STRUČNJACI APELUJU! Ovo je ČESTO prvi simptom korone, posebno OBRATITE PAŽNJU ako to primetite na sebi

Podaci takođe sugerišu da su osipi dvostruko češći kod dece nego kod odraslih

Objavljeno:

Čak u 21 posto slučajeva to je bio jedini simptom koronavirusa

Kožni osip može biti pouzdaniji simptom koronavirusa nego groznica ili kašalj, posebno kod dece, upozorili su istraživači. Stručnjaci iz King’s Collegea u Londonu, koji upravljaju aplikacijom Covid Symptom Tracker, insistiraju na tome da se osip doda na službeni popis simptoma Covida-19 i identifikovali su osam različitih vrsta.

Do toga je došlo nakon što je zabeležen porast broja korisnika aplikacija koji prijavljuju promene na koži, a devet odsto onih koji su pozitivni na testu imalo je osipe na telu te nožnim ili prstima na nogama.

Podaci takođe sugerišu da su osipi dvostruko češći kod dece nego kod odraslih i mogu se pojaviti pre, tokom i nakon drugih simptoma virusa – ponekad u razmacima od nekoliko nedelja, prenosi Mirror.

Čak u 21 posto slučajeva osip je bio jedini simptom koronavirusa. Radeći zajedno s Britanskim udruženjem dermatologa, stručnjaci iz KCL-a sastavili su galeriju od 400 slika nakon što su primili na hiljade slučaja osipa.

Osam kategorija osipa

1. urtikarije – izbočene kvrge koje svrbe na bilo kom delu tela;

2. osip slučan varičeli – obično se pojavljuje na laktovima i kolenima, kao i na zadnjim delovima ruku i stopala;

3. Covid prsti – sastoje se od crvenkastih ili purpurnih kvrga na prstima ruku i nogu koje mogu biti vrlo bolne;

4. Pityriasis rosea – akutna erupcija koja može biti sezonskog, a možda i virusnoga porekla (više ljudi prijavilo je da je ima tokom pandemije);

5. ekcem na vratu i prsima – često je ružičaste boje i svrbi;

6. upaljene usne – upala može biti iznutra ili spolja, a usne mogu biti suve i ispucale;

7. purpurni osip – karakteriše se tamnocrvenim ili purpurnim mrljama koje izgledaju poput modrica;

8. Exanthem – simetričan osip u vidu crvenkastih mrlja ili kvrga, obično popraćen virusnom bolešću.

Jedno od šestoro dece ima osip

Valja napomenuti kako je isti tim stručnjaka prethodno bio uspešan u nagovaranju vlade da doda gubitak ukusa i mirisa na popis simptoma koronavirusne bolesti.

“Naše istraživanje pokazuje da osip može bolje predvideti Covid-19 nego temperatura i kašalj, posebno kod dece”, rekla je dermatologinja Veronique Bataille, koja je vodila ovo istraživanje. “Otkrili smo da jedno od šestoro dece dobije osip bez ikakvih drugih klasičnih simptoma.”

“Za većinu osipi usled Covida-19 traju nekoliko nedelja i na kraju nestanu. U nekim slučajevima mogu biti potrebni lekovi ako osip jako svrbi”, objasnila je Bataille.

U međuvremenu, epidemiolog KCL-a, profesor Tim Spector kazao je da su zahvaljujući milionima korisnika aplikacije Covid Symptom Tracker, on i njegov tim uspeli “da potvrde vezu između osipa na koži i drugih simptoma Covida-19”.

Spector je zaključio kako će dodavanje kožnih osipa na listu simptoma koronavirusne bolesti “smanjiti broj infekcija i spasiti živote”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.