NAŠI STARI SU BILI SVESNI KOLIKO JE OVA STVAR ZDRAVA: Pomaže kod mnogih bolesti, nećete prepoznati svoj ORGANIZAM
Kopriva, ilustracija, Foto: Printscreen

spas

NAŠI STARI SU BILI SVESNI KOLIKO JE OVA STVAR ZDRAVA: Pomaže kod mnogih bolesti, nećete prepoznati svoj ORGANIZAM

Nema deteta koje se makar jednom nije "opeklo" na koprivu. Iako ume dobro da "zažari", kopriva je zapravo vrlo lekovita

Objavljeno:

Pomaže kod brojnih bolesti i tegoba, a najoznatija je kao dodatak isharni kod lečenja anemije. Ona je jedan od najboljih izvora hlorofila, koji povećava broj eritrocita i hemoglobina u krvi.

Pored hlorofila kopriva sadrži i tanine, glikokinin – supstancu koja snižava nivo šećera u krvi, mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, mravlju i sirćetnu kiselinu, acetilholin, histamin.

Kako je bogata kalcijumom, neizostavan je sastojak brojnih preparata za negu kose i noktiju.

Moćna riznica zdravlja

Ispostavilo se da ova korovska biljka daje izvanredne rezultate kod lečenja reumatizma, proliva, kamena u bešici, dijabetesa, niskog krvnog pritiska, unutrašnjih i spoljnih krvarenja.

Zanimljiva je i drevna terapija "žarenja" koprivom, koju su praktikovali stari Rimljani, a u lečenju reumatizma i artritisa, a čemu pomaže mravlja kiselina koja se nalazi u listovima i stabljici. Dokazano je i da pročišćava organizam, pa se zato preporučuje rekonvalescentima i malokrvnim osobama. Ima i diuretsko dejstvo, pmaže kod problema s bubrezima i mokraćnom bešikom, jer pospešuje izbacivanje toksina iz organizma.

Koristi se kao čak, tinktura, sok ali i u ishrani. Evo kako "leči" određene tegobe...

Dijabetes

Mešavina protiv dijabetesa priprema se od jednakih količina koprive, mahuna pasulja, lista duda, maslačka, lista borovnice i imele. Ovim čajem se uspešno spušta nivo šećera u krvi i blagotvorno deluje na pankreas.

Upala bešike

Mešavina protiv upale bešike pravi se od 20 g koprive, 30 g kukuruzne svile, 20 g sitnice, 15 g hajdučice i 15 g breze. Lišće svih biljaka pomešati, pa 5 supenih kašika smese preliti litrom ključale vode, kuvati 2-3 minuta i ostaviti da se ohladi. Procediti i piti.

Obilne menstruacije

Mešavina protiv preobilnih menstruacija sadrži po 20 g virka, rusomače, koprive, hajdučice i kantariona. Tri kašike smese preliti s pola litra ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti sat vremena. Procediti i popiti u gutljajima.

Noćno mokrenje

Za noćno mokrenje dece potrebno je pomešati 40 g semena koprive sa 60 g ražanog brašna i od toga zamesiti testo s malo kvasca i meda. Testo se podeli na 5 loptica i peče se na srednjoj vatri. Svako veče detetu treba davati jednu lopticu pred spavanje, mesec dana, a dva sata pred spavanje šolju čaja od kantariona, bez unosa tečnosti posle toga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.