OVAJ LEK JE BIO STROGO ZABRANJEN NA POČETKU PANDEMIJE: Stručnjaci su TVRDILI da POGORŠAVA stanje, sad je nova PRIČA
To su rezultati studije Antona Potegarda sa Univerziteta Južne Danske i kolega iz Univerzitetske bolnice Arhus, Foto: Profimedia

analiza

OVAJ LEK JE BIO STROGO ZABRANJEN NA POČETKU PANDEMIJE: Stručnjaci su TVRDILI da POGORŠAVA stanje, sad je nova PRIČA

Tokom ranih faza pandemije strahovalo se da upotreba leka protiv bolova, ibuprofena, može pogoršati stanje

Objavljeno:

Tokom ranih faza pandemije strahovalo se da upotreba leka protiv bolova, ibuprofena, može pogoršati stanje obolelih od kovida-19. Kako je upotreba ibuprofena i drugih nesteroidnih protivupalnih lekova široko rasprostranjena, trebalo je proveriti o čemu je reč.

Uzimanje nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), kao što su ibuprofen i diklofenak, nije povezano s nikakvim štetnim učincima kod ljudi pozitivnih na kovid 19, prema novoj studiji koju su objavili danski naučnici, prenosi Nedeljnik.

Početkom pandemije izražena je zabrinutost da bi ibuprofen protiv bolova mogao da pogorša kovid19. Međutim, onda su istraživači pretresli bolničke kartone 9.326 Danaca s kovidom-19, od kojih je njih 248 uzimalo NSAID lekove i nisu pronađene nikakve razlike u težini simptoma.

Korišćenje nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), kao što su ibuprofen i diklofenak, nije povezano s bilo kakvim štetnim učincima kod pozitivno testiranih na kovid 19. To su rezultati studije Antona Potegarda sa Univerziteta Južne Danske i kolega iz Univerzitetske bolnice Arhus, kao i Danske agencije za lekove, objavljene 8. septembra u PLOS Medicine.

U novom istraživanju istraživači su prikupili podatke o svim Dancima koji su između 27. februara i 29. aprila bili pozitivni na virus SARS-CoV-2. Pročešljani su podaci o upotrebi NSAID-a, smrtnosti, hospitalizaciji, upotrebi mehaničke ventilacije i akutnim bubrežnim terapijama. U tom razdoblju 248 pacijenata koristilo je NSAID lekove.

Istraživači nisu otkrili povezanost bilo kojeg ishoda i upotrebe NSAID-a. Umrlo je 6,3 posto pacijenata pozitivnih na koronavirus koji su koristili lekove protiv bolova, njih 24,5 posto bilo je hospitalizovano, a 4,9 posto primljeno je na odeljenja intenzivne nege. Ti su procenti vrlo slični onima koji su zabeleženi među pacijentima bez terapije NSAID lekovima: 6,1, 21,2 i 4,7 posto.

S obzirom na dokaze, nema razloga za povlačenje dobro naznačene upotrebe NSAID-a tokom pandemije SARS-CoV-2′, kažu autori. ‘Međutim, uvek treba uzeti u obzir dobro utvrđene štetne učinke NSAID-a, posebno njihove bubrežne, gastrointestinalne i kardiovaskularne učinke, a NSAID lekove svi pacijenti trebalo bi da koriste u najmanjoj mogućoj dozi u najkraćem mogućem trajanju”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.