SIGURNO I VI TO RADITE: Šta se zapravo dešava kad pucketamo zglobovima? DOBILI SMO ODGOVOR NA OVO PITANJE
Foto: Profimedia

Zdravlje

SIGURNO I VI TO RADITE: Šta se zapravo dešava kad pucketamo zglobovima? DOBILI SMO ODGOVOR NA OVO PITANJE

Iako ova pucanja mogu da dovedu do raznih bolesti (lekari najčešće ukazuju na upale i povrede zglobova), artritis nije jedna od njih. Donald L. Uger je 30 godina puckao prste samo jedne ruke, da bi razrešio opšte poznatu misteriju o artritisu. Nakon godina i godina ispitivanja su pokazala da su mu obe šake bile u približno istom zdravstvenom stanju.

Objavljeno:

Praksa "pucketanja prstima" je ozloglašena, ali treba imati u vidu da istezanje i pucketanje vrata ili prstiju ne vodi odmah ka artritisu i drugim ozbiljnijim bolestima.

Pucanje u vratu je znak da se oslobađaju gasovi iz sinovijalne tečnosti, tj. tečnosti koja podmazuje zglobove. Prilikom istezanja u zglobovima se stvaraju mehurići koji pucaju. Tom prilikom se oslobađaju kiseonik, azot i ugljen-dioksid, i tako se stvara mehur koji sam od sebe puca. Tada dolazi do privremenog olakšanja.

Iako ova pucanja mogu da dovedu do raznih bolesti (lekari najčešće ukazuju na upale i povrede zglobova), artritis nije jedna od njih. Donald L. Uger je 30 godina puckao prste samo jedne ruke, da bi razrješio opšte poznatu misteriju o artritisu. Nakon godina i godina ispitivanja su pokazala da su mu obje šake bile u približno istom zdravstvenom stanju.

Sa druge strane ukoliko vam često "pucaju" vrat, ramena ili kičma, verovatno je u pitanju ozbiljnija stvar, pa bi bilo poželjno da se javite ljekaru.

Kao posljedica pucketanja, mogu da se istegnu ligamenti, što ih čini manje stabilnim. Nestabilni ligamenti imaju manju šansu da izdrže težinu glave i to prouzrokuje bol. Ali to ne znači da pucanje kostiju ne implicira odmah i probleme sa kičmom.

Ukoliko imate nedoumice u vezi sa ovom pojavom, najbolje je da se obratite vašem lekaru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.