Ova tečnost može da SPREČI ŠIRENJE koronavirusa! Naučnici došli do neverovatnog otkrića!
Voda i soda, Foto: Profimedia

dokazano

Ova tečnost može da SPREČI ŠIRENJE koronavirusa! Naučnici došli do neverovatnog otkrića!

Ovo je dokazano eksperimentom koji su sproveli virolozi sa Rur Univerziteta u Bohumu u saradnji sa kolegama iz Bremena i Ninberga

Objavljeno:

Novo istraživanje pokazalo je da virus Sars-Cov-2 može da bude deaktiviran upotrebom tečnosti za ispiranje usta. Ovo je dokazano eksperimentom koji su sproveli virolozi sa Rur Univerziteta u Bohumu u saradnji sa kolegama iz Bremena i Ninberga.

Rezultate istraživanja preneo je list sciencedaily.com, a naučnici kažu da visoka koncentracija virusa koja se obično nalazi u grlu i zubima zaraženih može da se smanji upotrebom tečnosti za ispiranje usta i time se ujedno i smanji rizik da inficirana osoba prenese virus nekom drugom.

U istraživanju se koristilo osam različitih tečnosti koje su naučnici pomešali sa česticama virusa, uz supstancu koja je oponašala pljuvačku. Potom su sve to mešali i time imitirali grgoljanje u ustima koje se dešava pri upotrebi tečnosti za usta.

Ispostavilo se da je svaka od osam različitih tečnosti efikasno smanjila broj prisutnih virusa, a tri su taj posao tako dobro uradile da nakon 30 sekundi nije bilo nijedne preostale čestice virusa. Međutim, naučnici napominju da je potrebno uraditi dodatne provere i testove kako bi se ovo saznanje definitivno potvrdilo.

Ako se ispostavi da je ovo činjenica, naučnici kažu da bi bilo posebno značajno da pacijenti detaljno isperu usta tečnošću prilikom posete zubarima, pošto je tamo verovatnoća infekcije veoma velika, ali i ističu da se ne možemo osloniti samo na tečnost kao na zaštitu od virusa, već je potrebno preduzeti sve propisane epidemiološke mere.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.