ZA OVIH 10 STVARI SVI MISLE DA SU ZDRAVE, kad ono...
Održavajte životni prostor urednim i čistim, Foto: Profimedia

za čistoću doma

ZA OVIH 10 STVARI SVI MISLE DA SU ZDRAVE, kad ono...

Međutim svakog dana upravo ovi proizvodi mogu podstaći pojavu alergija, stvoriti kožne infekcije ili uzrokovati brojne druge probleme ako ih koristite neispravno.

Objavljeno:

Neki proizvodi koje svakodnevno koristimo bi trebali poboljšati naše zdravlje, ali mogu imati potpuno suprotan učinak ako se njima služimo na pogrešan način.

Kupujete ove proizvode s najboljim namerama: antibakterijski sapun kako bi ubili bakterije, pastu za zube kako bi sprečili pojavu karijesa, ovlaživač vazduha kako bi smanjili začepljenje sinusa...

Međutim svakog dana upravo ovi proizvodi mogu podstaći pojavu alergija, stvoriti kožne infekcije ili uzrokovati brojne druge probleme ako ih koristite neispravno. Dakle, pazite da ne činite ove greške:

Sunđer za tuširanje

Iako je tuširanje ugodnije uz sunđeri imate osećaj da više i bolje iskorišćavate svoj gel za tuširanje ili sapun, nikad ne biste pogodili šta se sve krije u njoj. "Sunđeri su savršeno mesto za rast bakterija, gljivica i plesni", kaže doktorka Džesika Vizer, ističući da je svaka mala rana na vašem telu (makar bila minijaturna, od britvice), pod rizikom od infekcije.

I dalje možete koristiti sunđer,ali pripazite da je od prirodnih vlakana, jer oni imaju enzime zbog kojih se ne mogu razmnožavati bakterije i plesan. Uz to, menjajte sunđer svakih mesec dana i nakon svakog korišćenja je dobro isperite i iscedite, te je ostavite na hladnom, suvom mestu.

Pročišćivač vazduha

Ovaj uređaj mnogima zimi spašava život, jer sprečava začepljenje nosa i pojavu suve kože. Ali ako ga nedovoljno često čistite, na njemu se može razviti plesan i patogeni, a mogu početi bujati i grinje, što je problem ako se mučite sa alergijama.

Ako po noći koristite ovlaživač, nemojte ga samo isključiti, jer preostala voda u činiji može biti domaćin plesni. Prospite preostalu vodu i osušite sve do kraja. Preporučuje se i da svakog trećeg dana očistite ovlaživač četkom i sunđerom.

Štapići za uši

Iako deluje odbojno, vosak u ušima postoji s razlogom: kako bi zaštitio nežnu strukturu unutrašnjosti uva od nakupljanja prašine i različitih ostataka. Znači, taj vosak je zdrav, iako ako ga se previše nagomila može uzrokovati bolove i upale, a to činite kad čistite vosak, jer deo njega uvek ugurate samo dublje u uvo.

Stoga zaboravite na štapiće, jer ionako sve što trebate očistiti jeste deo koga možete očistiti ako maramicom i prstom pređete oko ulaza u uvo.

Antibakterijski sapun

Dokle god pošteno istrljate ruke, ubićete sve bakterije. Antibakterijski sapuni su u najmanju ruku neefikasnii, kaže profesorka epidemiologije sa Univerziteta Kolumbija, Elain Larson. U istraživanju dva domaćinstva, od kojih se u jednom koristio antibakterijski sapun, a u drugom obični, pokazalo se da su obe porodice jednako često obolevale, a neki sastojci u antibakterijskom sapunu mogu uzrokovati otpornost na antibakterijske sastojke.

Jednostavno operite ruke sapunom i vodom. I dobro ih istrljajte i isperite. I to je to.

Vaša stolica

Svi znamo koliko je opasno konstantno sedenje. Na taj način povećavate rizik od srčanih bolesti, gojaznosti i smrtnosti. Nažalost, čak i ako redovno vežbate, to ne umanjuje značaj celodnevnog sedenja na poslu, a zatim još i naveče pred televizijom ili kompjuterom.

Dignite se kadgod možete, idite do kolege ako vam treba, umesto da mu se javite na čet, uzmite malu čašu vode i često je idite napuniti. Lagana dvominutna šetnja svakih sat vremena smanjuje rizik od smrtnosti za 23 posto u poređenju sa celodnevnim sedenjem.

Blender

Naravno da perete blender nakon svake upotrebe, ali verovatno zaboravljate na jednu stvar: pokretnu gumu na rubu posude, koja drži posudu zatvorenom. U istraživanju iz 2013. godine, pokazalo se da je to treća stvar sa najviše bakterija u kuhinji, te da može sadržati salmonelu, Ešerihiju koli, gljivice i plesan. Tako da odsad nadalje, pripazite da svaki put nakon upotrebe operete i taj deo.

Pribor za uređivanje noktiju

Sjajno je obaviti manikir i pedikir kod kuće, ali alat koji pritom koristite može biti pun prljavih tajni. Naime normalno je da bakterije žive na vašoj koži, pa kad uređujete nokte, prebacujete ih na makaze,turpiju i slične stvari. A ako taj pribor dobro ne očistite, bakterije se brzo mogu razmnožiti na njima, što može uzrokovati kožne infekcije.

Zato nakon svake uptrebe, sav pribor dobro operite sa sapunom i toplom vodom i pazite da ga dobro osušite, a plavi kamen zamenite svake tri do četiri nedelje. I nikako nemojte deliti svoj pribor!

Gumena spatula

Naravno da je čistite nakon svake upotrebe, ali padne li vam ikad na pamet da skinete gumeni deo i očistite dršku ispod? Verojatno ne, a zbog toga je gumena spatula na drugom mestu najprljavijih stvari u kuhinji. Na njoj su pronađene Ešerihija koli, gljivice i plesan.

Dakle, ako je odvojiva, svakako svaki put operite celu spatulu, tj. oba dela zasebno, a ako je u jednom komadu, pazite da je temeljito celu isperete.

Plišane životinje

Bilo da čuvate svoje primjerke ili imate decu, znajte da su ovo magneti za grinje, zbog čega dolazi do razvoja unutrašnjih alergija, što će podstaći kijanje, začepljen nos i crvene, suzne oči.

Neka vam jedna ili dve igračke budu na detetovom krevetu, a ostale na polici. Menjajte ih svakih nekoliko nedelja ili ih zamotajte u plastičnu vrećicu i spremite preko noći u zamrzivač kako bi poubijali grinje.

Pasta za izbeljivanje zuba

Svi se oslanjamo na pastu za svež dah i čiste zube, ali mnoge su dizajnirane za izbeljivanje zuba, a samo zato što nešto možete kupiti u svakoj prodavaonici ne znači da je bezopasno. Dugotrajno korišćenje ovih pasti može pojačati osetljivost i 'istrošiti' zubnu gleđ, kaže Klifton M. Keri, profesor stomatologije na Univerzitetu Kolorado.

Ili ih nemojte uopšte koristiti ili zatražite preporuku svog stomatologa, a pomoći će i godišnje uklanjanje kamenca kod zubara, piše Tajm.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.