ŽIVKO TRAVAR IMA REŠENJE ZA SVE: SEDAM NEVEROVATNIH recepata za LETNJE BOLESTI !
Foto: Profimedia

pogledajte

ŽIVKO TRAVAR IMA REŠENJE ZA SVE: SEDAM NEVEROVATNIH recepata za LETNJE BOLESTI !

Ren se iz zemlje vadi do podneva i renda i meša sa medom.

Objavljeno:

Tokom višegodišnjeg rada biolog Živko Slavković iz Kraljeva sakupio je i obelodanio više od 170 recepata iz narodne medicine centralne Srbije.

Recepture je beležio u razgovoru sa starim ljudima Šumadije koji su narodne lekove sami pravili i koristili. Recepti su korisni, raznovrsni, a mnogi su zanimljivi, a ponki čak i veoma neobični.

Upaljena bešika

Upaljena mokraćna bešika se leči čajem od listova pešuna. Kašiku peršunovog lista preliti sa dva decilitra ključale vode. Pije se šolja dva puta dnevno

Ren se iz zemlje vadi do podneva i renda i meša sa medom.

Bakterije u mokraći

Kašiku biljke kilavice prokuvati u 250 mililitara vode, pa ostaviti da odsoji dok se ne ohladi. Procedite i pijte.

Astma

Nealergijska stma leči se smešom rena i meda. Uslov je da ren bude izvađen iz zemlje ujutru, pre 12 časova. Ren se izrenda i pomeša sa medom. Deci do 10 godina daje se pola kašičice dva ptua dnevno posle čega ne treba da jeduOdrasli uzimaju dva put na da

Sinusi

Kod upale sinusa pomaže kleka. Usitne se grančice i plodovi, pa se šaka biljnih delova prokuva u litar vode, a onda sledi inhalacija.

Dijareja

U Šumadiji se dijareja zaustavljala sušenom kutikulom ili unutrašnjom opnom kokošijeg želuca. Ona se sušila, mlela ili strugala i uzimala jedan do dva puta dnevno uz čašu tople vode.

Čaj od plodova zove, takođe, pomaže, a recept je kašika se skuva u dva decilitra vode.

Rak kože

Rak kože je bio česta bolest kod pastira koji su često bili izloženi suncu. U Šumadiji je pomagao rizom paprati koji se kuva dok ne postane koncentra. Procedi se, doda med i dobije jednolična braon smesa kojom se mašu ranice na koži pet puta dnevno.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/magazin.novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.