JESTE LI PRIMETILI DA OVE GODINE MNOGO BRZO POCRVENITE NA SUNCU? Sada je poznat i RAZLOG
Na suncu pocrvenimo lakše zbog toga što smo većinu proleća i leta proveli u kućama, Foto: Profimedia

zašto lakše crvenimo na suncu ove godine?

JESTE LI PRIMETILI DA OVE GODINE MNOGO BRZO POCRVENITE NA SUNCU? Sada je poznat i RAZLOG

Najbolja zaštita su kreme za sunčanje, ali i postupno izlaganje suncu

Objavljeno:

Bez obzira gde se nalazili, vrlo verojatno ste većinu proleća i leta proveli unutra, više nego prošlih godina. Karantin, preporuke da ostanemo unutra, propušteni godišnji odmori ili nedostatak novaca za odlazak na more, sve to utiče na količinu vremena koju provedemo kući, a sve to ima uticaj kada jednom izađemo van - na suncu pocrvenimo puno lakše nego prethodnih godina, prenosi portal MindBody: Green.

Ali, zašto je to tako? Za neke, koža može imati pojačanu osjetljivost na sunce ako nije izložena njegovim zracima duže vreme. - Najčešća alergija na sunce naziva se polimorfna svetlosna erupcija ili kratka PLE. Izlaganje suncu nakon razdoblja bez izlaganja suncu moglo bi povećati rizik od PLE-a, objašnjava Hadley King, dermatolog.

- Ovo je imunološki posredovana reakcija na sunce koja na površini kože koja je bila izložena suncu prikazuje svrab, crvenilo, plikove ili mrlje. To se obično vidi u proleće i rano leto kada koža nije bila izložena suncu i raspršuje se kasnije u sezoni - objašnjava King.

Dakle, ako dobijate plikove i žuljeve, to bi mogao biti razlog zašto. Opekotine izgledaju različito kod svih. Netko sa svetlom kožom može postati crven, dok oni s tamnijom kožom mogu osetiti svrab i suvoću. No, posledice ne osete samo oni koji su osetljivi na sunce. Iako preplanuli ten služi kao malena "zaštita", dermatolozi preporučuju i daljne korišćenje kreme za sunčanje. Kako biste smanjili mogućnost crvenila, dermatolozi takođe preporučuju postupno izlaganje suncu, dok vam se koža ne privikne na njega, iako to nije uviek najbolja metoda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.