ŠEST STVARI KOJE ĆE SVAKOG KOMARCA ISTERATI IZ VAŠEG VIDOKRUGA: Posle ovoga vam neće priči ni blizu!
Foto: Profimedia

rešenje

ŠEST STVARI KOJE ĆE SVAKOG KOMARCA ISTERATI IZ VAŠEG VIDOKRUGA: Posle ovoga vam neće priči ni blizu!

Poznato je da komarce privlače određeni mirisi na ljudskoj koži i zbog toga nam male napasti često piju krv

Objavljeno:

Uz letnje vrućine stigli su komarci pa je sada pravo vreme da naučite kako sprečiti neugodne ubode. Mnoge nama poznate biljke efikasno odbijaju male krvoločne napasti.

Poznato je da komarce privlače određeni mirisi na ljudskoj koži i zbog toga nam male napasti često piju krv. Srećom, postoji mnogo biljaka čiji snažni mirisi efikasno odbijaju komarce i koji nisu neugodni našem nosu.

Ovo su PRIRODNI MELEMI koji će ukloniti bradavice očas posla!

Neke od njih poznati su začini i možete ih sami zasaditi, a njihove listove malo zgnječiti među dlanovima i zatim utrljati na kožu. Druge biljke čija esencijalna ulja teraju komarce možete lako pronaći na našim pijacama ili u prodavnicama.

1. Matičnjak

Na našem području ovu biljku često zovu i melisa zbog njenog latinskog naziva "Melissa officinali". Utrljajte je na kožu i njen blagi limunasti miris odbiće komarce. Uz to, matičnjak je poznat i kao veoma umirujuća antibakterijska biljka, navodi "Zadovoljna.hr".

2. Mačja trava (ili mačja menta)

Ova mirisna rođaka mente u sebi sadrži spoj nepetalakton koji odbija razne insekte, a njen miris na vašoj koži oteraće i dosadne komarce.

3. Bosiljak

Komarci ne mogu podneti miris ovog omiljenog začina, a brojna istraživanja pokazuju da su esencijalna ulja koja se nalaze u bosiljku toksična za larvu komaraca

4. Lavanda

Moćna lavanda poznata je kao biljka koja efikasno tera komarce, a s njima i moljce i muve. S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete probati da se rešite komaraca stručcima lavande koje ćete okačiti po kući. Ako ih ne oterate na ovaj način, onda ipak lavandu utrljajte na kožu.

5. Žalfija i ruzmarin

Ako planirate druženje na otvorenom, možete da zapalite laganu vatru u starom roštilju. U nju ubacite malo žalfije ili ruzmarina. Miris koji će se širiti nakon toga biće ugodan za vaš nos, ali neugodan komarcima. Vi samo imajte na umu da ih neće biti u vašoj blizini dokle god oko vas ima dima, stoga održavajte vatru.

6. Citronela

Ova biljka odavno je poznata kao jedna od najefikasnijih u borbi protiv komaraca. Eterično ulje citronele možete nabaviti u svim biljnim apotekama. Pomešajte ga s baznim prirodnim uljem za telo po svojoj želji (arganovo, bademovo, kokosovo) i namažite kožu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.