Trudnice bi mogle da prenesu korona virus na fetus! Ima li mesta za paniku?
Imunolog smatra da nema mesta za paniku, Foto: Profimedia

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Trudnice bi mogle da prenesu korona virus na fetus! Ima li mesta za paniku?

Imunolog koji je studiju izložio na konferenciji, rekao je da su neophodna dodatna istraživanja nad ženama koje su se ranije zarazile u trudnoći

Objavljeno: 09:13h

Istraživači iz Italije rekli su pre nekoliko dana da su proučavali 31 ženu sa kovidom-19 koje su se porodile u martu i aprilu. Pronašli su tragove virusa u više uzoraka krvi iz pupčane vrpce, posteljice i u jednom slučaju, iz majčinog mleka, piše "Hafington post".

Međutim, imunolog Klaudio Fenicija sa Univerziteta u Milanu i vođa studije napomenuo je da žene ne treba da paniče jer rezultati istraživanja ne ukazuju na to da je u uzorcima pronađen održiv kao i da je prerano davati smernice ili promeniti negu.

Imunolog koji je studiju izložio na konferenciji, rekao je da su neophodna dodatna istraživanja nad ženama koje su se ranije zarazile u trudnoći od učesnica istraživanja.

Od početka pandemije lekari se pitaju da može doći do infekcije unutra materice. Zna se da HIV i Zika virusi mogu da zaraze plod. Nekoliko ranijih izveštaja iz Kine sugerisalo je da bi to moglo da se desi i u slučaju korona virusa, ali lekari sumnjaju da su žene o kojima se pisalo, inficirale bebu tokom ili posle porođaja.

Detalji istraživanja u Italiji

Nova studija je obuhvatila žene u tri bolnice u jeku epidemije na severu Italije. Pronađen je genetski materijal virusa u jednom uzorku krvi iz pupčane vrpce, dva brisa vagine i jednom uzorku majčinog mleka. Istraživači su, takođe, pronašli specifična antitela protiv korona virusa u krvi pupčane vrpce i mleka.

U jednom slučaju "ima snažnih dokaza koji ukazuju na to da se novorođenče rodilo pozitivno na virus, jer je on pronađen u krvi pupčane vrpce i posteljice, rekao je Fenicija.

foto: Profimedia

U drugom slučaju novorođenče je imalo antitela na korona virus koji ne prelaze preko placente tako da nisu "stigla" od majke i nastala su usled direktne izloženosti ploda virusa, napomenuo je imunolog i istakao da je ipak, mogućnost infekcije fetuca relativno retka.

Samo je dvoje novorođenčadi bilo pozitivno na virus po rođenju i to nije ugrozilo njihovo zdravstveno stanje.

Specijalista za trudnoću iz njujorškog "Langone Health" dr Ešli Roman rekla je da su one i kolege, takođe, pronašle virusne čestice na fetalnoj strani plancete u nekoliko od 11 pregledanih slučajeva. Novi izveštaj jača dokaze da je prenos virusa u materici moguć, ali se dešava retko i ne izaziva ozbiljne probleme kod novorođenčadi, kako je dodala doktorka.

Dr Ešli je savetovala trudnice da se fizički distanciraju od drugih, da nose maske i redovno peru ruke. To ne znači da moraju da se izopšte iz društva već da samo budu oprezne.

Enton Anton Poznijak, stručnjak za viruse sa "Čelsi i Vestminster" bolnice u Londonu rekao je da se studija iz Italije mora razraditi. Napomenuo je da se deca mlađa od tri godine retko razboljevaju od korone, kao i da virus ne bi, i da se dokaže prenos infekcije sa majke na bebu, bio štetan na novorođenčad.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.