BILA JE NEGATIVNA NA TESTU, PA ZARAZILA 71 OSOBU PREKO LIFTA! Evo zašto je korona najpodliji virus ikada!
Pacijent koji je dobio moždani udar i njegova dva sina bili su hospitalizovani u dve bolnice, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ JAMES GOURLEY

koronavirus

BILA JE NEGATIVNA NA TESTU, PA ZARAZILA 71 OSOBU PREKO LIFTA! Evo zašto je korona najpodliji virus ikada!

Niko nije posumnjao da nešto nije u redu dok čovek bez jasne povezonasti sa ovom ženom nije doživeo moždani udar

Objavljeno:

Žena koja se vratila u Kinu iz SAD-a donela je sa sobom korona virus i izazvala lanac zaraze u kom se inficirala najmanje 71 osoba, objavili su u utorak istraživači, prenosi CNN.

Sve je počelo u liftu, objavili su istraživači u časopisu "Emerging Infectious Diseases" koji objavljuje američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Žena se vratila u provinciju Heilonđang sa putovanja po Americi 19. marta, otprilike nedelju dana nakon što je u toj provinciji diganostikovan poslednji slučaj Kovida-19. Nije imala simptome i bila je negativna na testiranju, no uprkos tome vlasti su zatražile da provede određeno vreme u samoizolaciji.

Niko nije posumnjao da nešto nije u redu dok čovek bez jasne povezonasti sa ovom ženom nije doživeo moždani udar. Međutim, ispostavilo se da je bio na zabavi kod rođake koja je komšinica pomenute žene, odnosno živi u istoj zgradi kao i ona.

Kada su istraživači na koncu svega sastavili priču, utvrdili su da je ona zapravo kontaminirala lift svoje zgrade. Njena komšinica sa sprata ispod, koja je koristila isti lift, dobila je virus, a potom ga je prenela na svoju majku i partnera svoje majke. Oni su potom otišli na zabavu i zarazili pacijenta koji je dobio moždani udar i njegove sinove.

Pacijent koji je dobio moždani udar i njegova dva sina bili su hospitalizovani u dve bolnice. Najmanje 28 ljudi je zaraženo u jednoj, a 20 u drugoj.

Kada je kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti istražio genetsku šaru virusa pronađenog u novoj epidemiji, otkrili su da se razlikuje od sojeva koji su prethodno pronađeni u Kini. Virusi kod svih pacijenata bili su genetski identični ili bar veoma slični, zbog čega su verovali da virus potiče iz inostranstva.

Kada su istraživači saznali da se komšija jednog od slučajeva nedavno vratio iz inostranstva, ponovo su je testirali. Ona nije bila pozitivna, ali su detektovana antitela na virus, što je ukazalo da je pre toga bila zaražena. Istraživači su ovu ženu imenovali kao A0, odnosno pacijenta koji je bio prvi slučaj.

"Verujemo da je A0 bio asimptomatski prenosioc i da je B1.1 (njena komšinica) zaražena tako što je dodirivala površine u liftu u zgradi u kojoj su obe živele", napisali su naučnici. Ostali stanari u ovoj zgradi testirani su negativno.

"Od 22. aprila 2020. godine, A0 nije imala simptome, ali je identifikovan klaster od 71 pacijenata pozitivnih na virus Kovid-19. Naši rezultati ilustruju kako jedna asimptomatska infekcija može da rezultira širokim prenosom u zajednici", saopštili su istraživači.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.