GNEZDO KRPELJA U STANU ILI KUĆI? Ne postoji ništa odvratnije, evo kako da rešite ovaj problem
Opasna živuljka, Foto: Printscreen Youtube

male krvopije

GNEZDO KRPELJA U STANU ILI KUĆI? Ne postoji ništa odvratnije, evo kako da rešite ovaj problem

Upalite usisivač na najjaču brzinu i očistite kuću. Tako ćete ne samo uništiti sve krpelje, nego i moguća gnezda.

Objavljeno:

Jedna obična šetnja šumom može donesti i krpelja u kuću. Pa iako postoje vrste krpelja koje neće dugo izdržati u kući, oni smeđi, koji „napadaju“ životinje, često mogu svoje gnezdo napraviti i u vašem domu. Pa ako već nemate sreće i vidite ga kako hoda po trosedu, neke je stvari dobro imati na umu!

Pregledajte sebe i članove porodice

Duga šetnja šumom sa čupavim ljubimcem može krpelju olakšati ulazak u kuću preko odeće, ali i psećeg krzna. Pre šetnje se pobrinite da svi nose odeću koja pokriva kožu, a kada se vratite u kuću, proverite celo telo, svoju kosu ali i pseću dlaku, a osim dlake, krpelji se mogu nalaziti i na šapama, ušima ili ustima. Ako imate mačku koja slobodno hoda po dvorištu, i nju svakodnevno pregledajte.

Popravite sve pukotine na prozorima

Iako krpelji baš nemaju nameru uči u vaš dom, mogu se uvući kroz male pukotine koje vi golim okom ne morate niti primetiti. Ali, događa se jedna ne tako dobra stvar, a to je da krplji mogu u vašem domu napraviti gnezdo, položiti jaja i vama zadati puno muka. Ovo je sasvim dovoljan razlog da proverite kuda bi se mogli uvući u vaš dom i sprečiti da se to dogodi.

Koristite zaštitu

Za još više sigurnosti, sprečite mogućnost dolaska krpelja u kuću, zaštitite ljubimce ogrlicama ili kapima, tabletama ili sprejevima.

Pobrinite se da dvorište bude čisto

Kako biste se iz kuće rešiti krpelja, ne dozvolite im da priđu vašem dvorištu, a to ćete učiniti tako da kosite, sklonite granje, korov i svo smeće. Sve što mogu jesti miševi ili pacovi takođe uklonite jer oni mogu lako dovesti krpelja u dvorište pa i u kuću.

Usisavajte kuću, ali ne površno

Upalite usisivač na najjaču brzinu i očistite kuću. Tako ćete ne samo uništiti sve krpelje, nego i moguća gnezda. Najvažnije je dobro očistiti mesta koja imaju miris vašeg ljubimca poput njegovog krevetića ili deke, tepiha i nameštaja.

Prah protiv krpelja

Postoji zaštita u obliku praha protiv krpelja i ostalih napasti. Nabavite sredstvo koje je sigurno za ljude, i stavite ga na mesta gde se oni mogu nalaziti, po tepihu ili ivicama. Nakon nedelju dana ga sklonite i sve dobro usisavajte.

Osušite odeću, a onda je operite

Kada se vratite spolja, odmah skinite odeću i bacite je u mašinu za veš na najvišu temperaturu. Taj će proces uništiti sve krpelje na vašoj odeći. Kada ste to uradili, operite veš u mašini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.