STRUČNJACI KAŽU DA JE POČEO DRUGI TALAS KORONE: Evo kako da se zaštite i priviknete na novi način života s virusom
Pod novo normalno spada i rad od kuće, prilagođen rad restorana i kafića..., Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

saveti

STRUČNJACI KAŽU DA JE POČEO DRUGI TALAS KORONE: Evo kako da se zaštite i priviknete na novi način života s virusom

Pitanje koje sve zanima je hoće li nam se, kada i kakav vratiti?

Objavljeno:

Drugi talas epidemije novog koronavirusa tema je o kojoj se sve više govori i raspravlja.

Još je puno nedoumica oko koronavirusa; ne zna se da li je virus oslabio, jesu li oni koji su ga preležali zaštićeni ili ne, hoće li mutirati i kakav je dominirao kod nas, a kakav u drugim delovima sveta... Pitanje koje sve zanima je hoće li nam se, kada i kakav vratiti?

Kako još nemamo vakcinu, mere prevencije ključne su za održavanje epidemije pod kontrolom, a te mere smo svi, nadamo se, jako dobro naučili!

Razmišljati o drugom talasu koronavirusa može biti stvarno stresno, ali bitno je fokusirati se na ono što je u vašoj kontroli u ovom trenutku, objašnjava dr. Nasia Safdar, infektološkinja u bolnici UW Hospital and Clinics.

Kako se pripremiti za drugi talas koronavirusa? Evo nekoliko uputstava lekara koje prenosi prevention.com. Važno je imati na umu da se situacija s pandemijom brzo može promeniti te treba pratiti uputstva nadležnih institucija.

1. Prihvatite novo stanje normalno

COVID-19 nije prošao, upozoravaju lekari. Savetuju da ne gledate i ne čekate kada će se sve "vratiti u normalu" već prihvatite ovu situaciju kao novo normalno stanje za doglednu budućnost, a to podrazumeva i socijalno distanciranje. Pod novo normalno spada i rad od kuće, prilagođen rad restorana i kafića...

2. Vakcinišite se protiv gripa

Vakcina protiv gripa neće vas zaštiti od koronavirusa, ali će smanjiti rizik od potencijalnog odlaska u bolnicu zbog popratnih simptoma gripa. Gledajte na to i kao na činjenicu da nećete zauzimati mesto u bolnici koje će možda trebati nekome drugome, objašnjava doktor Džej Varki, infektolog iz bolnice Emory University Hospital.

3. Pronađite novi način pozdravljanja

Možda zvuči smešno, ali dr. Varki upozorava kako moramo pronaći nove načine za pozdravljanje drugih ljudi. Mnogima nedostaje stisak ruke i prijateljski zagrljaji, ali sada je idealna prilika da osmislite nešto svoje ili jednostavno mahnete, date "vazdušnuu peticu" i slično.

4. Radite sve kao što ste naučili poslednjih nekoliko meseci

Verovatno ste 'doktorirali' pranje ruku kao i izbegavanje diranja lica, ali i pravilno stavljanje maske na lice pre izlaska te socijalno distanciranje... Ako dođe do drugog talsasa koronavirusa, jako je važno da sledite upstva Kriznog štaba, budete informisani i upućeni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.