7 NAJJEFTINIJIH ZDRAVIH NAMIRNICA: Dobre za svaki budžet, a doprinose BOGATOJ ISHRANI
Jeftine, a zdrave namirnice, Foto: Stock

PROVERITE LISTU

7 NAJJEFTINIJIH ZDRAVIH NAMIRNICA: Dobre za svaki budžet, a doprinose BOGATOJ ISHRANI

važno je brinuti o uravnoteženoj ishrani koja je ključna za zdravljeažno je brinuti o uravnoteženoj ishrani koja je ključna za zdravlje

Objavljeno:

Cene brojnih prehrambenih artikala već godinama samo rastu, a posebno su skupe zdrave namirnice. Zato nutritivno bogata ishhrana može biti značajno opterećenje za kućni budžet.

Ipak, važno je brinuti o uravnoteženoj ishrani koja je ključna za zdravlje. No nisu sve zdrave namirnice skupe pa su nutricionisti Tobi Amirdor, Vitni Ingliš i Sandra Alonen izdvojili neke koje biste mogli uklopiti u svoj jelovnik u onim danima kada stanje na vašem bankovnom računu nije baš bajno.

1. Pasulj

Bez obzira kupujete li pasulj u konzervi ili u rinfuzu, nutricionisti se slažu da je to izvrsna, a jeftina hrana. Bogat je proteinima i mineralima poput gvožđa i cinka.

foto: Espreso.co.rs

2. Cele žitarice

Cele žitarice, poput kinoe ili smeđeg pirinča, odličan su prilog brojnim jelima, a uz malo mašte mogu postati i zdravo samostalno jelo.

Primera radi, smeđi pirinač bogat je vlaknima i proteinima, kao i hranljivim sastojcima poput vitamina B, magnezijuma, mangana, gvožđa, fosfora, kalijuma i cinka.

3. Zob

Stručnjaci se slažu da je zob izuzetno pristupačan izvor proteina, minerala i vlakana zbog kojih ćete dugo biti siti.

"Uvek spajam zob s bogatim izvorom vitamina C, poput jagoda, kako bih maksimalno povećala apsorpciju gvožđa iz zobi", kaže Vitni Ingliš te objašnjava: "Pokazalo se da vitamin C povećava apsorpciju gvožđa za 3 do 6 puta. Ako nemam svežih bobica pri ruci, koristim smrznute, koje su jednako bogate hranljivim materijama."

4. Zamrznuto voće i povrće

Zamrznuto voće i povrće sadrži sva ista hranljiva svojstva kao sveže jer je zamrznuto u najvećoj zrelosti, kaže Ingliš.

5. Jaja

Ona su relativno jeftin način konzumiranja proteina. Nutricionisti kažu da su jaja savršen protein jer sadrže esencijalne aminokiseline i holin, što je odlično za zdravlje mozga.

foto: Profimedia

6. Krompir

"Ako ga jedete s korom, jedan srednji krompir osigurava 30 posto dnevne preporučene količine vitamina C, zajedno s ugljenim hidratima, vlaknima, vitaminom B6 i kalijumom", kaže Amidor.

7. Paradajz iz konzerve

Bez obzira volite li ga zdrobljenog, narezanog na kockice ili celog, paradajz iz konzerve jeftin je dodatak ishrani. Amidor kaže da osim što je bogat vitaminom C i vlaknima, on je i izvrstan izvor antioksidansa likopena, koji može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka prostate i problema s vidom, piše Today.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.