JEDAN BLIZANAC JE BIO VEGETARIJANAC, DRUGI JE JEO MESO: Rezultati ovog eksperimenta su zapanjujući!
Dok je jedan blizanac imao više energije i izgubio deo telesne masnoće, njegov brat je "dobio" na mišićnoj masi, ali je imao više telesne masnoće, Foto: Printscreen

zdravlje

JEDAN BLIZANAC JE BIO VEGETARIJANAC, DRUGI JE JEO MESO: Rezultati ovog eksperimenta su zapanjujući!

Nivo holesterola mu se nije promenio u tom periodu

Objavljeno:

Jednojajčani blizanci Hjugo i Ros Tarner, odlučili su da uporede učinke veganske ishrane i ishrane bogate mesom, da bi nakon 12 nedelja eksperimenta otkrili značajne razlike u rezultatima na dvema genetski identičnim osobama.

Dok je jedan blizanac imao više energije i izgubio deo telesne masnoće, njegov brat je "dobio" na mišićnoj masi, ali je imao više telesne masnoće, prenosi "Net.hr".

Braća Tarner proučavala su razlike između ishrana od januara do marta, a bili su inspirisani sve popularnijom veganskom ishranom za sportiste.

- Odlučili smo da zanemarimo svoju pristranost i sve svedemo na genetiku. Budući da smo blizanci, dakle genetski identični, mogli smo da se usporedimo u ekstremnim okolnostima - rekao je Ros za Insajder.

Promene na njihovim telima poput težine, holesterola i mišićne mase pratio je i tim naučnika s londonskog Kings Koledža.

U periodu od 12 nedelja obojica su trenirala u teretani pet do šest puta nedeljno, a obroke su pripremali tako da unose gotovo identičan broj kalorija. Na kraju eksperimenta uočili su značajne razlike u gubitku masnog tkiva, mišićnoj masi i probavi.

Hjugo je 12 nedelja jeo samo vegansku hranu, a pre eksperimenta imao je 83,9 kilograma i 13 posto masnoće u telu. Na kraju je imao 82,1 kilogram, dok mu se postotak telesne masnoće smanjio na 12 posto. Osim toga, pao mu je i nivo holesterola. Ističe i da mu je nivo energije takođe porastao tokom eksperimenta.

- Na veganskoj ishrani mnogo bolje sam se fokusirao, nisam iskusio poslepodnevne padove energije i osećao sam se bolje - rekao je Hjugo.

Kao mogući razlog vidi to što više nije jeo keks i čips za užinu, već voće i orašaste plodove. No, iako je imao više energije tvrdi da mu je pao libido.

Osim toga, promenio se i mikrobiom u njegovim crevima, odnosno korisne bakterije koje žive u ljudskom probavnom sistemu. Na temelju fekalnih uzoraka promene u ishrani poboljšale su Hjugovu otpornost na neke oblike hroničnih bolesti i smanjile njegov rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2. To podupire prethodna istraživanja koja sugerišu da biljna ishrana može da smanji rizik od tih bolesti poboljšavajući sliku mikrobioma.

Ros je 12 nedelja bio na ishrani bogatoj mesom. Na početku eksperimenta imao je 79,4 kilograma i 13 posto telesne masnoće, da bi na kraju imao 85,7 kilograma i 15 posto masnoće. Nivo holesterola mu se nije promenio u tom periodu.

Braća Tarner kao jedinu manu eksperimenta vide njegovo kratko trajanje, budući da 12 nedelja nije dovoljno za jednu studiju o ishrani, ali tvrde da su voljni da ga ponove tokom šest ili 12 meseci kako bi dobili tačnije rezultate.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.