PIVO I TE KAKO UTIČE NA MOZAK, ALI NE MISLIMO NA PIJANSTVO: Iznenadiće vas ovaj EFEKAT!
Umereno konzumiranje piva može biti dobro po zdravlje, Foto: Filip Plavčić

protiv zaboravljanja

PIVO I TE KAKO UTIČE NA MOZAK, ALI NE MISLIMO NA PIJANSTVO: Iznenadiće vas ovaj EFEKAT!

Posmatrali smo kako se povećao nivo koncentracije i smanjio stres nakon neuropsiholoških testova uz koncentraciju hormona endorfina kod ispitanika koji su primili MHBA suplemente- piše u izveštaju

Objavljeno:

Nova naučna otkrića pokazuju da hmelj ima blagotvoran učinak na mozak jer poboljšava koncentraciju i smanjuje rizik od razvoja demencije u kasnijoj životnoj dobi.

Redovni unos hmelja u organizam ujedno poboljšava raspoloženje i smanjuje nivo stresa, piše Ajriš Post.

Studiju su sprovodili japanski naučnici, a ustanovili su da se kod ispitanika koji su uzimali zamenu na bazi gorkog hmelja povećao nivo koncentracije, mogli su se bolje prisećati prošlih zbivanja i uopšteno su imali bolje rezultate kod rešavanja zagonetki.

Rezultati studije sugerišu da bi kiselina MHBA koje ima u hmelju mogla igrati veliku ulogu u sprečavanju demencije. Na Medicinskom fakultetu Juntendo i u Fukušimi testirali su 100 ispitanika uzrasta od 45 do 69 godina koji su bili dobrog opšteg zdravstvenog stanja. Nekima su dali placebo, dok su drugi konzumirali MHBA kiselinu.

Potom su ispitanike podvrgli seriji intelektualnih testova na početku istraživanja te su ih ponovili 12 nedelja posle. Analizirali su uzorke sline i krvi kako bi proverili uticaj hormona na telo i njihovu povezanost sa kognitivnim funkcijama i stresom.

- Posmatrali smo kako se povećao nivo koncentracije i smanjio stres nakon neuropsiholoških testova uz koncentraciju hormona endorfina kod ispitanika koji su primili MHBA suplemente. Studija je pokazala da je MHBA pomogla u ubrzavanju intelektualnih procesa, povećala je koncentraciju i smanjila psihički stres nakon intelektualnog zamora kod zdravih odraslih u dobi od 45 do 69 godina. Takođe, rana intervencija kroz suplementaciju MHBA kod ljudi sa kognitivnim padom poboljšala je njihove funkcije - napisali su u izveštaju.

Studiju su objavili u stručnom časopisu Journal of Alzheimer’s Disease, a dodali su i kako je MHBA pomogla ubrzati metabolizam ispitanicima koji su imali prekomernu telesnu težinu. U slučaju da se njihova istraživanja potvrde u budućim sličnim radovima, moglo bi se dokazati da umerena konzumacija piva pomaže boljem zdravlju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.