SPAVATE BAR DEVET SATI NOĆU I DREMATE DANJU? Preti vam opaka bolest, morate da prestanete to da radite!
ilustracija, Foto: Profimedia

ovo morate da znate

SPAVATE BAR DEVET SATI NOĆU I DREMATE DANJU? Preti vam opaka bolest, morate da prestanete to da radite!

Istraživanja barem tako kažu

Objavljeno:

Spavanje duže od devet sati tokom noći i dremanje više od 90 minuta tokom dana mogu povećati rizik od moždanog udara, pokazuju poslednja istraživanja.

Istraživanje je sprovedeno u Kini tokom kojeg je ispitano 31.750 osoba prosečne starosti 62 godine, a rezultati su objavljeni u časopisu "Neurology".

Studija je pokazala da je mogućnost dobijanja moždanog udara kod osoba koje spavaju duže od devet sati, za 23 posto veća u odnosu na one koji spavaju sedam do osam sati. Takođe, rizik od moždanog udara kod osoba koje tokom dana redovno dremaju duže od 90 minuta za 25 posto je veći u odnosu na one koji spavaju najviše sat ili nikako.

Istraživanje pokazuje i kako oni koji spavaju duže od devet sati tokom noći i više od 90 minuta tokom dana, imaju za 85 posto veći rizik od moždanog udara.

Tokom studije, zdravstveno stanje ispitanika je praćeno šest godina, a u tom periodu 1.557 njih je dobilo moždani udar.

Xiaomin Zhang, s univerziteta "Huazhong", navodi kako ovi rezultati ukazuju da je potrebno uraditi dodatna istraživanja o povezanosti dugog spavanja i rizika od moždanog udara. Dodaje kako su prethodna istraživanja pokazala da oni koji dugo spavaju tokom noći ili dana imaju neželjene promene u nivou holesterola.

- Osim toga, dugo spavanje tokom noći i dremanje tokom dana mogu ukazivati na opšte neaktivan način života što takođe može biti povezano s povećanim rizikom od moždanog udara - ističe Xiaomin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.