KORONA TEK PROLAZI A LEKARI SU UPOZORILI NA MNOGO GORU STVAR: Bolest koja sledi može biti pogubna!
Ilustracija, Foto: Printscreen

virusi ne miruju

KORONA TEK PROLAZI A LEKARI SU UPOZORILI NA MNOGO GORU STVAR: Bolest koja sledi može biti pogubna!

Za ovaj sistem prenosa vezana je i legioneloza, bakterijska infekcija koja dovodi do pneumonije

Objavljeno:

Iznenadno i brzo zatvoreni sistemi za vodu unutar kompanija, škola, fabrika, vladinih zgrada i drugih javnih institucija postali su idealna mesta za razvoj brojnih mikroorganizama.

Legionarska bolest privlači najveću pažnju, jer poput kovida 19 napada pluća.

Centralizovani sistemi za hlađenje, ventilaciju i kondicioniranje vazduha su razmatrani u slučajevima kovid-epidemija na velikim kruzerima, ali ovi sistemi mogu biti put prenosa i izazivača tuberkuloze, malih boginja, ovčijih boginja i gripa. Za ovaj sistem prenosa vezana je i legioneloza, bakterijska infekcija koja dovodi do pneumonije.

Hidromasažne kade, fontane, sistemi za prskanje vode, rashladni tornjevi...

- Ovi sistemi su, možda, najdirektnije u kontaktu sa ljudima, ali opasnost dolazi i od hidromasažnih kada, fontana, sistema za prskanje vode i brojnih rashladnih tornjeva koji se nalaze na poslovnim i drugim zgradama - kaže profesor dr Goran Belojević, iz Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Svi sistemi koji su zatvoreni tri meseca su idealno mesto za viruse.

Ako se u dužem periodu ovi sistemi ne koriste stvaraju se idealni uslovi da se u ustajaloj vodi stvori biofilm od ameba, bakterija i virusa. Zbog vanrednog stanja takav slučaj je i u Srbiji.

- Ukoliko sostem nije očišćen, ništa nemojte da dirate, već se usmerite na prirodnu ventilaciju gde god postoje uslovi za nju - ističe dr Belojević.

Svaka komercijalna zgrada prazna duže od tri nedelje predstavlja rizik za izbijanje legionarske bolesti. Osim ako vodovodne cevi nisu pravilno isprane (hlornim preparatima pola sata). Ukoliko se sistemi uključe bez detaljnog čišćenja, došlo bi do širenja bakterija i mikroorganizama.

Takođe, mogu da se koriste i ventilacioni načini koji isključivo koriste spoljni vazduh. Najefikasnija je promajna ventilacija, otvaranje prozora i vrata na nekoliko minuta. Na ovaj način se koncentracija fizičkih, hemijskih i bioloških polutanata, bakterija i virusa, smanjuje u znatjnoj meri.

Dokle god traje epidemija kovida 19, u zatvorenim prostorijama sa centralizovanim sistemom za grejanje, ventilaciju i kondicioniranje vazduha, obavezno i neprekidno treba nositi zaštitnu masku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.