BEBA DOBILA LEK OD KANABISA, OVO JE PRVI PUT U ISTORIJI: Nadaju se da će izlečiti opaku bolest!
Lekari su prvih 120 sati vršili merenja električnih signala u mozgu bebe, Foto: Profimedia

značajno

BEBA DOBILA LEK OD KANABISA, OVO JE PRVI PUT U ISTORIJI: Nadaju se da će izlečiti opaku bolest!

Lekari su prvih 120 sati vršili merenja električnih signala u mozgu bebe

Objavljeno:

Oskar Parodi rođen je sa neonatalnom hipoksično-ishemijskom encefalopatijom što predstavlja nedostatak protoka kiseonika ili krvi iz placente do deteta.

Britanska beba postala je prva na svetu kojoj su dodeljeni lekovi na bazi kanabisa u sprečavanju napada kod novorođenčadi koje može dovesti do oštećenja mozga.

Beba, koja sada ima 11 nedelja, primila je tretman hlađenja u Univerzitetskoj bolnici u Norviču, što je standard za decu rođenu sa neonatalnom encefalopatijom, ali njegova majka se saglasila da mu lekari daju i dozu leka na bazi kanabisa.

To je prvi put da se lek koristi za pokušaj sprečavanja napada u bebi sa neonatalnom encefalopatijom, a već se koristi za pomoć u lečenju dece sa retkim oblicima epilepsije.

Istraživači iz studije nadaju se da će se lek jednog dana rutinski koristiti u neonatalnoj nezi kako bi se pomoglo bebama koje su u riziku od napada i povreda mozga.

Lekari su prvih 120 sati vršili merenja električnih signala u mozgu bebe, kao i fizičke i neurološke i krvne pretrage.

- Na odeljenju je puno uzbuđenja i vrlo smo ponosni. Ovo je prvi put da se lek koji se dobija na bazi kanabisa intravenski testira na ljudskim bebama - rekao je profesor Pol Klark, konsultant neonatologa u bolnici.

Prvoj fazi ispitivanja, koja uključuje jedinice u Velikoj Britaniji i Evropi, biće potrebno oko godinu dana, a razvoj beba će se proveravati 30 dana, šest meseci i 12 meseci nakon pražnjenja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/SKY)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.