9 NAVIKA KOJIMA KARDIOLOZI ČUVAJU SRCE: Ove male životne promene značiće mnogo za vaše zdravlje!
Zdravlje srca je ključno, Foto: Shutterstock

kako to rade stručnjaci

9 NAVIKA KOJIMA KARDIOLOZI ČUVAJU SRCE: Ove male životne promene značiće mnogo za vaše zdravlje!

Ugledajte se na njih

Objavljeno:

Osim što svoje srce održavaju zdravim, prehrambenim navikama, na nekoliko specifičnih načina, kardiolozi nastoje očuvati svoje srce zdravim i snažnim, a isto to možete učiniti i vi.

REDOVNO SNIMAJU SRCE

“Redovna računalna tomografija (CT) dopušta mi pregled srca te na taj način mogu videti razvija li se kakva bolest srca što mi onda dopušta da na vreme mijenjam životni stil ili da se izložim agresivnom tretmanu lekovima", kazao je dr. Glen Rič.

ODRŽAVAJU DOVOLJNE KOLIČINE VITAMINA D

Niske količine vitamina D prediktori su iznenadne srčane smrti kao i srčanog i moždanog udara. Taj se manjak povezuje i s visokim krvnim pritiskom i šećerom u krvi koji su definitivno jedni od rizičnih faktora srčanih bolesti, kazao je dr. Nitin Kumar.

Doktor tada preporuča nivo vitamina D u telu ukoliko je ona niska, potrebno je povećati onime čime je doktor preporučio, a dalje je održavati normalnom pomoću sunčevih zraka, mlećnih proizvoda ili raznih dodataka prehrani.

DOPUNJAVAJU ISHRANU IZVORIMA VITAMINA K2

“Poslednje su studije istaknule važnost vitamina K2 za zdravlje srca, a taj vitamin funkcionira na način da kalcijum tera u kosti te ne dopušta začepljenje arterija”, kazao je dr. Adam Splaver.

PIJU PROBIOTIKE

Neki su se probiotici pokazali izrazito uspšnima u smanjenju holesterola i smanjenju upala koji mogu voditi do srčanih bolesti. Osim što ih to čini pogodnima za sprečavanje bolesti srca, pribiotici su se pokazali korisnima i kod drugih zdravstvenih problema, tvrdi dr. Nikol Van Groning

KONZUMIRAJU MLEČNE PROIZVODE UMJESTO DODATAKA KALCIJUMA

“Nedavno smo sproveli studiju koja je utvrdila kako je konzumacija kalcijuma u obliku dopune ishrani povećala nakupljanje plak u arterijama te dovela do oštećenja srca”, kazal je dr. Erin Mičos.

Dobra je vest da je ishrana bogata namirnicama, koje su izvor kalcijuma, izrazito uspešna u zaštiti srca, nastavlja.

TESTIRAJU SE NA POREMEĆAJE SPAVANJA

“Apneja u snu jedan je od najčešći poremećaja spavanja, a rezultira isprekidanim ritmom disanja koji zbog velikih pauza bez kiseonika utiču na rad organa koji zavise od dotoka kiseonika. Jednako tako utiče i na rad srca te zbog toga nastaju srčani udari, aritmije srca i druge bolesti", tvrdi dr. Splaver.

MAGNEZIJUM U PRAHU TOPE U VODI

Telo koje ima dovoljne količine magneziju,a neće stvarati visoke količine holesterola stoga nivo magnezijuma u održavam otapanjem magnezijuma u prahu u vodi i na taj način jednostavno dodajem magnezij tokom čitavog dana, kazala je dr. Karolin Din.

PREPORUČUJU ASPIRIN, ALI SAMO ODABRANIMA

“Suprotno od mišljenja, zdravlje srca neće popraviti terapija aspirinom, a to je posebno točno za zdrave ljude koji aspirinom nastoje prevenirati bilo kakve srčane bolesti. Ipak, za osobe koje su pretrpele neku srčanu bolest, mala količina aspirina dnevno pomoći će u prevenciji budućih srčanih bolesti", smatra dr. Ričard Rajt.

DOVOLJNO SNA

“Prosečna osoba danas spava čak dva sata manje nego je to bio slučaj kod osobe pre sto godina i upravo iz tog razloga ne čudi da se od tada povećao broj osoba koje spadaju pod rizičnu grupu srčanih bolesnika. Kako bi ostvario dovoljno sna, ja uzimam male doze melatonina i 5-HTP dodatka, tvrdi dr. Vestin Čajlds.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.HR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.