Paklene vrućine, vrtoglavica, bol u želucu? Nemojte se šaliti, na korak ste od infarkta! (GIF)
Foto: Giphy

Budite oprezni

Paklene vrućine, vrtoglavica, bol u želucu? Nemojte se šaliti, na korak ste od infarkta! (GIF)

Uprkos napretku nauke i medicine, kao i svesti o očuvanju zdravlja, u savremenom svetu bolesti srca odgovorne su za najviše smrtnih slučajeva
Objavljeno: 25.06.2016. 19:13h
  • 22
Tokom velikih vrućina koje mnogi ljudi teško podnose javi se strah da će nam vrućina narušiti zdravlje, a među njima je najveći strah od srčanog udara. Kad se uzme u obzir da svakih 36 sekundi neko negde umre od srčanog udara, strah je tim veći. Uprkos napretku nauke i medicine, kao i svesti o očuvanju zdravlja, u savremenom svetu bolesti srca odgovorne su za najviše smrtnih slučajeva.

- Kao kardiohirurg se bavim više posledicama srčanog udara nego uzrocima, ali mogu reći da leto nije nimalo rizičnije za srčane bolesnike od zime. I leti i zimi se treba držati nekih pravila i provoditi uobičajene zdravstvene kontrole. Za leto važi opšti savet - da se pije dosta tečnosti i da se ne izlaže direktno suncu - kaže jedan od poznatih stručnjaka.

Inače, najčešći uzrok srčanog udara je ateroskleroza, a ne doba godine. Ova bolest predstavlja nakupljanje masnog materijala na unutrašnjim zidovima arterije koji uzrokuje da njome više ne protiče dovoljno krvi. Ako zahvati koronarne arterije koje hrane srce, može da nastupi srčani udar. Tada odumire deo srčanog mišića zbog prestanka dotoka dovoljno krvi u zahvaćeni deo srčanog mišića.
 
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media