AKO STE SE PITALI DA LI DISTANCA SUZBIJA ŠIRENJE KORONE: Stigla nova studija koja razbija sve dileme
ilustracija, Foto: EPA/Juan Ignacio Roncoroni, Ilustracija

nauka potvrdila

AKO STE SE PITALI DA LI DISTANCA SUZBIJA ŠIRENJE KORONE: Stigla nova studija koja razbija sve dileme

U studiji se navodi da bi broj zaraženih korona virusom u SAD bio za 35 puta veći da mere fizičkog distanciranja nisu bile na snazi

Objavljeno:

Nova studija potvrdila je da su mere fizičkog distanciranja između ljudi efikasne u suzbijanju širenja korona virusa u SAD i da su najverovatnije sprečile desetine miliona slučajeva zaraze.

Istraživanje koje je objavljeno juče u časopisu "Helt afers" ("Health Affairs") otkriva da su mere fizičkog distanciranja koje je uvela vlada smanjile dnevni porast broja zaraženih za devet odsto nakon tri nedelje otprilike, preneo je CNN.

U studiji se navodi da bi broj zaraženih korona virusom u SAD bio za 35 puta veći da mere fizičkog distanciranja nisu bile na snazi.

Naučnici su istakli da "istraživanje ilustruje potencijalnu opasnost od eksponencijalnog širenja virusa u odsustvu intervencija, pružajući relevantne informacije za strategije za pokretanje ekonomske aktivnosti".

Grupa naučnika sa Univerziteta u Kentakiju, Univerziteta u Luisvilu i Državnog univerziteta u Džordžiji procenjivala je uticaj mera socijalnog distanciranja poređenjem broja zaraženih među zemaljama u kojima su ove mere na snazi i onih u kojima nisu.

Zatvaranje restorana i barova pokazalo se kao naročito efikasno u usporavanju širenja virusa, ali ne i zabrana masovnih okupljanja i zatvaranje škola.

Naučnici su istakli da njihovo istraživanje pokazuje određena ograničenja i nedostatke i ukazali da postoji veći broj zaraženih nego što to zvanični podaci pokazuju, jer nisu svi zaraženi bili bolesni u toj meri da im je bila potrebna lekarska pomoć.

Tu je i nedostatak neformalne inicijative zvaničnika u pogledu podsticanja nošenja maski, pojačane higijene, promene poslovne prakse i društvenih normi u vezi sa distanciranjem.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.