ISTRAŽIVAČI VERUJU DA SU NAŠLI NOVI ZNAČAJAN NAČIN KAKO SE PRENOSI KORONAVIRUS: Ne bi valjalo da se ovo potvrdi!
Koronavirus - ilustracija, Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC

UF

ISTRAŽIVAČI VERUJU DA SU NAŠLI NOVI ZNAČAJAN NAČIN KAKO SE PRENOSI KORONAVIRUS: Ne bi valjalo da se ovo potvrdi!

Nadamo se da neće opet početi da se širi

Objavljeno:

Mikrokapljice koje proizvodi čovek dok govori mogu u zatvorenom prostoru ostati u vazduhu više od deset minuta, pokazala je studija objavljena u sredu koja ukazuje na verovatnu ulogu tih kapljica u širenju Covida-19.

Naučnici s američkog Nacionalnog instituta za dijabetes, probavu i bolesti bubrega (NIDDK) proučavali su ispitanike dok su glasno ponavljali reči "ostanite zdravi" tokom 25 sekundi u zatvorenoj kutiji.

Laserom su osvetljavali aerosol koji je ispitanik proizvodio tokom govora kako bi videli i prebrojali mikrokapljice.

Mikrokapljice su ostajale u vazduhu prosečno 12 minuta, prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Uzimajući u obzir poznatu koncentraciju koronavirusa u slini naučnici su procenili da svaki minut glasnog govora može proizvesti više od 1000 mikrokapljica koje sadrže viruse i koje mogu ostati u vazduhu osam ili više minuta u zatvorenom prostoru.

- Vizualizacija pokazuje kako normalni govor stvara mikrokapljice koje mogu ostati u zraku deset minuta ili više i imaju značajnu sposobnost prenošenja bolesti u zatvorenom prostoru - zaključili su znanstvenici.

Isti je tim u radu objavljenom u travnju u časopisu New England Journal of Medicine već utvrdio da tiši govor proizvodi manje mikrokapljica.

Ako se zaraznost Covida-19 razgovorom potvrdi to bi dalo znanstveno utemeljenje preporukama za nošenje maske za lice koje su uvedene u mnogim zemljama i pomoglo objasniti zašto se koronavirus tako brzo širi.

Neki stručnjaci za širenje virusa smatraju da se virus može širiti samo ako ste u blizini zaražene osobe koja kašlje ili kija i udahnete njegove mikrokapljice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.