DORUČKUJTE KAO GASTROENTEROLOG: Lekar otkrio tri stvari koje ujutru jede za DOBRU PROBAVU
Dr Sopal, Foto: YouTube Printscreen

savet stručnjaka

DORUČKUJTE KAO GASTROENTEROLOG: Lekar otkrio tri stvari koje ujutru jede za DOBRU PROBAVU

Kako se ne bi osećali naduto ili da vam, zbog velike količine vlakana na koje telo nije naviknuto, hrana ne bi teško padala na želudac, bilo bi dobro polagano dodavati vlakna u svoj doručak

Objavljeno:

Iako većina ljudi zna da je ključno svojstvo kafe, čišćenje creva, gastroenterolog dr. Niket Sonpal za wellandgood.com je naveo još nekoliko ideja za doručak koje on sam preferira, a koje podstiču probavu.

KAFA

“Osim što podiže energiju i pomaže prilikom buđenja, kava budi i naša creva", tvrdi dr. Sonpal.

Isto tako preporučuje pronalazak vremena kako bi ujutro pojeli još nešto, osim kafe.

foto: Profimedia

ZOBENE PAHULJICE S CHIA SEMENKAMA

"Ovaj doručak dupla je doza vlakana koja predstavlja i potrebnu ukupnu dnevnu količinu. Chia semenke dodajem u zobenu kašu ne samo zbog toga što predstavljaju dodatni izvor vlakana nego su i odličan izvor gvožđa i nutrijenata", tvrdi lekar.

Kako se ne bi osećali naduto ili da vam, zbog velike količine vlakana na koje telo nije naviknuto, hrana ne bi teško padala na želudac, bilo bi dobro polagano dodavati vlakna u svoj doručak.

Chia semenke su najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina, koje su povezane s velikim brojem zdravstvenih prednosti (smanjenje holesterola i rizika pojave srčanih bolesti i dr.). Bogate su prehrambenim vlaknima, proteinima, posebno za ljude koji jedu malo ili nimalo životinjskih proizvoda te sadrže sve esencijalne aminokiseline i antioksidanse. Uza sve to, sadrže i čitav spektar mikronutrijenata, uključujući kalcijum i fosfor, koji su ključni za zdravlje kostiju, kao i vitamine B-grpe, cink, bor, kalijum i bakar, kazao je mag.nutr Branimir Dolibašić.

BOROVNICE

Dr. Sonpal svojim zobenim pahuljicama dodaje i nešto voća, a favorit su mu borovnice.

"Osim što su pune vlaknima, borovnice su i dobar izvor antioksidansa", kazao je.

A osim što potpomažu radu creva, dobre su i za zdravlje srca i mozga, a najzad - one su ključne naminice za zdravlje creva, tvrdi lekar, sve su one koje sadrže vlakna, a ni kafa nije loša ideja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.