MISTERIOZNI SINDROM POGAĐA DECU ZARAŽENU KORONOM: Ovo se do sad saznalo o BOLESTI koja se javlja nakon INFEKCIJE
Ilustracija, Foto: EPA / ALESSANDRO DI MARCO

LEKARI ZABRINUTI

MISTERIOZNI SINDROM POGAĐA DECU ZARAŽENU KORONOM: Ovo se do sad saznalo o BOLESTI koja se javlja nakon INFEKCIJE

Oko 100 dece iz Velike Britanije je pogođeno. Nekima je bila potrebna intenzivna nega dok su se drugi brzo oporavili.

Objavljeno:

Deca Velike Britanije i SAD-a pogođena su retkom upalnom bolešću povezanom sa koronavirusom.

Brojnoj deci je takođe dijagnostikovana bolest - koja može izazvati simptome slične sindromu toksičnog šoka - i svuda u Evropi. Oko 100 dece iz Velike Britanije je pogođeno. Nekima je bila potrebna intenzivna nega dok su se drugi brzo oporavili.

U aprilu je lekarima NHS rečeno da paze na retku, ali opasnu reakciju kod dece. To je doživelo osmoro dece koja su se razbolela u Londonu, uključujući 14-godišnjaka koji je umro. Lekari su rekli da je sva osmoro dece imalo slične simptome kada su primljeni u londonsku dečiju bolnicu Evelina, uključujući visoku temperaturu, osip, crvene oči, otekline i bol. Većina dece nije imala većih problema sa plućima ili disanjem, mada je sedmoro stavljeno na respirator.

Lekari opisuju to kao "novi fenomen" sličan šok sindromu Kavasakijeve bolesti - retko stanje koje pogađa uglavnom decu mlađu od pet godina. Simptomi uključuju osip, natečene žlezde u vratu i suve i ispucale usne. Ali ovaj novi sindrom pogađa i stariju decu do 16. godine, s tim da je manjina doživela ozbiljne komplikacije.

Dr Liz Vitaker, klinička predavačica pedijatrijskih zaraznih bolesti i imunologije, na Imperial College London, rekla je da činjenica da se sindrom pojavljuje usred pandemije, što sugeriše da su povezani.

- Imali smo vrhunac epidemije Covid-19, a zatim tri ili četiri nedelje kasnije vidimo vrhunac u ovom novom fenomenu, zbog čega mislimo da je to postinfektivni fenomen- rekla je ona.

Bilo je sličnih slučajeva u SAD-u, Španiji, Italiji, Francuskoj i Holandiji. Najmanje 15 američkih država proučava retko stanje, izjavio je guverner Njujorka Endru Kuomo. Od 82 dijagnostikovana slučaja inflamatornog sindroma u Njujorku, 53 deteta je pozitivno testirano ili imalo antitela za Covid-19. Centri za kontrolu bolesti (CDC) u SAD-u bi trebalo da ove sedmice izdaju upozorenje i ažuriraju definiciju sindroma.

U međuvremenu, prema studiji lekara na severu Italije, 10 dece je bilo pogođeno ovom bolešću. Svih 10 dece u studiji primljeno je u bolnicu u Bergamu - gradu u središtu najgoreg izbijanja virusa u Italiji - od sredine februara do sredine aprila, i oporavilo se. Deca, stara oko sedam godina, imala su ozbiljne simptome poput srčanih komplikacija i znakova sindroma toksičnog šoka. Takođe im je bio potreban dodatni tretman steroidima.

U testovima na antitela, činilo se da ih je osam već imalo koronavirus, dok ostala dva nisu. Međutim, smatra se da test brisa na virus nije koristan jer reakcija ima tendenciju da se javi mnogo nedelja nakon infekcije.

Dr Lucio Verdoni, autor izveštaja i lekar u Bergamu, rekao je:

- Iako je ova komplikacija i dalje veoma retka, naša studija pruža dalje dokaze o tome kako virus može uticati na decu.

Stručnjaci za zdravlje dece u Velikoj Britaniji kažu da to možda nije nešto što samo utiče na decu. Sada sarađuju s istraživačima u SAD-u i širom Evrope kako bi saznali više o tome što su nazvali sindrom pedijatrijskog inflamatornog sindroma ili (PIMS-TS).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/bbc)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.