ISPRAVKA: Koronavirus ne ostaje u telu muškaraca izlečenih od korone
Iznenađujuće saznanje kineskih naučnika, Foto: EPA/JOHN G. MABANGLO, Ilustracija

naučnici otkrivaju

ISPRAVKA: Koronavirus ne ostaje u telu muškaraca izlečenih od korone

Čak i ako korona virus nije sposoban da se razmnožava u muškom reproduktivnom sistemu, on u njemu može da opstane, što ipak ne predstavlja iznenađenje

Objavljeno: 14:30h

Pojedini mediji su objavili da Korona virus može da opstane u spermi obolelih i to i nakon što počne njihov oporavak, pokazuju rezultati istraživanja koje su sproveli kineski naučnici.

Ipak, nema dokaza da on opstaje u semenoj tečnosti i posle oporavka od korone.

Istrazizvački tim angažovan u jednoj bolnici u Šangćiju testirao je 38 muškaraca koji su u njoj lečeni u januaru i februaru, tokom vrhunca pandemije COVID-19 u Kini.

Kako navodi CNN, kod 16 odsto postojali su tragovi prisustva COVID-19 u spermi.

Kako ističu istraživači, oko 25 odsto tih ljudi bilo je u akutnoj fazi infekcije, a gotovo 9 odsto se u tom trenutku već oporavljalo od bolesti.

"Ustanovili smo da virus SARS-CoV-2 može biti prisutan u spermi pacijenata obolelih od COVID-19, kao i da može biti otkriven i u spermi pacijenata koji se oporavljaju", stoji u izveštaju istraživača, objavljenom u jednom stručnom časopisu.

Čak i ako korona virus nije sposoban da se razmnožava u muškom reproduktivnom sistemu, on u njemu može da opstane, što ipak ne predstavlja iznenađenje, jer isto važi za još neke viruse, poput ebole i zike, koji u tom okruženju mogu da ostanu aktivni i mesecima posle oporavka obolelih.

Međutim, za sada nije jasno da li, za razliku od ta dva virusa, korona virus može i da se širi putem sperme, jer samo njegovo prisustvo u semenoj tečnosti ne znači prenošenje zaraze polnim putem, navodi CNN.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.