OVO PONIŠTAVA DEJSTVO SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU! Džabe ga stavljate na ruke ako ste prethodno nanosili OVO!
Krema za ruke / Ilustracija, Foto: Profimedia

MORAMO ZNATI

OVO PONIŠTAVA DEJSTVO SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU! Džabe ga stavljate na ruke ako ste prethodno nanosili OVO!

Postala su jedan od najtraženijih artikala, a cena im je drastično porasla

Objavljeno:

Usled pandemije koronavirusa najčešće se upozorava na pravilno održavanje higijene, a pogotovo na redovno pranje ruku.

Budući da smo često u situaciji da dodirujemo različite površine, a pritom nam sapun i voda nisu blizu, mnogi od nas posežu i za dezinfekcijskim sredstvima.

Ona su postala jedan od najtraženijih artikala, a cena im je drastično porasla. Upravo zato mnoge brine pitanje koliko su dezinfekciona sredstva zapravo delotvorna. Utiče li višak kreme za ruke, znoj ili nešto treće na poništavanje i smanjivanje delotvornosti?

Iako se upotreba krema preporučuje, američki CDC upozorava: "Kad su ruke jako vlažne ili masne, dezinfekciono sredstvo neće biti delotvorno."

S tim se slaže i hemičarka Ginger King.

"Nema naučnih dokaza za to, ali ima smisla. Alkohol u određenom postotku (60%) zaista ubija bakterije i viruse, ali ako postoji sloj na koji se oni mogu uhvatiti, mogli bi i preživeti korištenje gela za dezinfekciju", objasnila je u razgovoru za PopSugar.

Osim preteranog korišćenja krema za ruke greška koju mnogi rade je upotreba premale količine dezinfekcionog sredstva. Naime, da bi ono svoju svrhu ispunilo u potpunosti, potrebno ga je obilno naneti na ruke.

Takođe, stručnjaci se slažu da je važno pustiti da se gel koji ste naneli u potpunosti osuši pre nego što nanesete sloj kreme za ruke. Konkretno, savetuju da pričekate barem desetak minuta pre nanošenja kreme.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.