AKO OSETITE OVO, HITNO LEKARU BEZ OBZIRA NA PANDEMIJU: Ovo su simptomi 7 opasnih stanja!
Ilustracija, Foto: Profimedia

slušajte svoje telo

AKO OSETITE OVO, HITNO LEKARU BEZ OBZIRA NA PANDEMIJU: Ovo su simptomi 7 opasnih stanja!

Morate prepoznati i razumeti bol koju osećate i rizik ako se ne obratite po pomoć. Ovo su stanja koja ne smete da ignorišete.

Objavljeno:

Dok osobe koje su zaražene koronavirusom i dalje odlaze u bolnice svakodnevno, čini se da ostali, pa i oni koji za to imaju potrebe, izbegavaju posetu lekarima pod svaku cenu, najviše zbog straha od infekcije.

Tako dr. Rasel Rodriguez, medicinski upravnik u centru John Muir Health's Concord, navodi kako pojedinci kojima je jako potreban pregled, pa i oni koji pate od srčanih oboljenja, čekaju danima pre nego se obrate za pomoć.

- Kad ovi pacijenti napokon dođu po pomoć, suočavaju se s dijagnozom srčanog udara koji često rezultuje trajnim oštećenjima - pojašnjava lekar i dodaje kako i s trenutnom pandemijom, bolnice su dobro pripremljenije za sve osobe kojima je nega potrebna

Morate prepoznati i razumeti bol koju osećate i rizik ako se ne obratite po pomoć. Ovo su stanja koja ne smete da ignorišete.

Simptomi srčanog udara

Dr. Rodrigez navodi kako je primetio pad od čak 40 posto dolazaka kad su u pitanju pacijenti sa simptomima bolesti srca.

- Osnovni prvi simptom srčanog udara je snažna i jaka bol iza grudne kosti. Ta bol može varirati u intenzitetu i načinu nastanka. Ona u pravilu ne prestaje, traje kontinuirano, može se širiti u levu ruku, u leđa, u viliscu... A neke oblike srčanog udara, uz bol, prate i mučnina i povraćanje - objašnjava dr. med Dražen Šebetić, kardiolog.

foto: Profimedia

Simptomi moždanog udara

Možda niste znali ali 80 miliona ljudi preživelo je moždani udar širom sveta, dok 50 miliona preživelih živi s nekim oblikom trajne invalidnosti. Dr. Rodrigez primećuje kako se i u slučaju ovih simptoma beleži pad kod dolaska pacijenta uhitnu.

Simptomi moždanog udara su:

1. Iznenadna utrnulost, slabost ili oduzetost ruke, noge ili lica; posebno zahvaćenost samo jedne strane tela. 2. Iznenadne smetnje govora: otežano izgovaranje, razumevanje ili gubitak govora. 3. Iznenadne smetnje vida: zamagljenje ili gubitak vida. 4. Iznenadne smetnje u hodu, vrtoglavice, gubitak ravnoteže. 5. Iznenadna jaka glavobolja koja može biti praćena mučninom i povraćanjem.

3. Slomili ste kost

- Mnogi se lomovi mogu sanirati i u hitnoj nezi ali je ipak dobro da se poseti i RTG ordinacija kako bi se videlo je li potrebna operacija - navodi Rodrigez.

Slomljene kosti koje zahtevaju lekara mogu uzrokovati i krvarenje ili promenu boja kože na mestu gde je došlo do loma. Isto se odnosi na teže povrede.

4. Simptomi arterijske tromboze

Tromboza je formiranje krvnog ugruška unutar arterihe usled čega dolazi do sprečavanja normalnog toka krvi kroz sistem cirkulacije. Arterijska tromboza nastaje u arterijama, a najčešće se pojavljuje kao posledica pucanja aterosklerotskog plaka, odnosno masnih naslaga u krvnoj žili.

Ona uzrokuje infarkt srca, moždani udar ili plućnu emboliju, što su potencijalno smrtonosna stanja. Glavni simptomi arterijske tromboze su bol u grudnom košu ako je došlo do infarkta srca, otežano disanje i znojenje, a u slučaju moždanog udara dolazi do gubitka svesti i smetnji motoričkih funkcija.

foto: Profimedia

5. Simptomi meningitisa

Meningitis mogu uzrokovati bakterije i virusi, a radi se o upali ovojnice mozga i leđne moždine. Bakterijski meningitis vrlo je ozbiljna bolest koja može biti smrtonosna. Klinička slika se razvije brzo, teška je i može ostaviti trajne posledice na zdravlje. Lečenje zahteva što raniju primenu antibiotika. Virusni meningitisi češće se pojavljuju od bakterijskih, no uglavnom su lakšeg toka, retko uzrokuju komplikacije, a obolela se osoba oporavi za 7-10 dana bez specifičnog lečenja. Simptomi meningitisa su povišena telesna temperatura, glavobolja, bol u zglobovima, osećaj slabosti, mučnina i povraćanje.

6. Aritmija nije samo blaga

Aritmije se mogu prezentovati kao poremećaji s ubrzanim radom srca odnosno tahiaritmije, ili usporenim radom srca – bradiaritmije, a jedan od najčešćih razloga zašto mlade osobe, uključujući i tinejdžere, dolaze kardiologu su upravo aritmije. Mogu se javiti simptomi poput vrtoglavice, boli u grudima, gubitkom svesti… Veliki broj aritmija su po svojoj naravi benigne, međutim pojedine aritmije mogu dovesti do iznenadne srčane smrti

7. Imate jaku alergijsku reakciju

Većina je alergijskih reakcija blaga i prolazna, ali ako imate ozbiljne simptome, sekunde su potrebne da stanje postane jako opasno, stoga ne razmišljajte puno već se uputite na pregled odmah.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ordinacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.