ISPITIVALI SU BLIZANACE S KORONOM I OTKRILI NEŠTO FASCINANTNO: Od ovog faktora zavisi koje ćete simptome razviti!
Ilustracija, Foto: Profimedia

sve je u genima

ISPITIVALI SU BLIZANACE S KORONOM I OTKRILI NEŠTO FASCINANTNO: Od ovog faktora zavisi koje ćete simptome razviti!

Tim se nada da će rezultati istraživanja pomoći naučnicima da utvrde mehanizme kojima Covid-19 deluje na telo

Objavljeno:

Naučnici su otkrili da genetski faktori objašnjavaju 50 odsto razlika između simptoma korona virusa kod ljudi, piše britanski Gardijan.

Simptomi Covid-19 deluju delimično zavise od genetskih faktora, otkrili su istraživači sa Kings Koledža u Londonu.

Nalaz se zasniva na podacima prikupljenim preko Covid-19 Simptom Tracker aplikacije, koju je tim naučnika pokrenuo prošlog meseca. Građani se ohrabruju da koriste aplikaciju za praćenje svog stanja iz dana u dan, a tim je takođe zamolio hiljade blizanaca u Velikoj Britaniji, koji su već učestvovali u drugom istraživačkom projektu, da koriste aplikaciju i zabeleže da li imaju simptome korona virusa.

Tim se zatim fokusirao na podatke sa nešto više od 2.600 blizanaca, kako bi pokušao da utvrdi da li su simptomi koje su imali oni za koje se pretpostavljalo da imaju Covid-19 bili povezani sa genetikom.

- U osnovi, ideja je bila da se sagledaju sličnosti u simptomima ili u neispoljavanju simptoma kod identičnih blizanaca koji imaju 100 istih gena, i kod neidentičnih blizanaca, koji dele samo polovinu gena - rekao je profesor Tim Spektor, jedan od naučnika koji vode istraživanje.

On je objasnio da, ako postoji genetski faktor u ispoljavanju simptoma, tada bi postojala veća sličnost kod identičnih blizanaca nego kod onih koji nisu identični i da je to ono što je istraživanje pokazalo.

Studija, koja još nije recenzirana, uzela je u obzir i to da li blizanci žive u istom domaćinstvu, a rezultati su pokazali da su genetski faktori objasnili oko 50 odsto razlika između simptoma koje zaraženi imaju.

Tačnije, tim je pronašao značajan genetski uticaj kada je reč o simptomima groznice, dijareje i gubitka ukusa i mirisa. Nasuprot tome, hrapav glas, kašalj, bol u grudima i bol u trbuhu nisu bili povezani sa genetskim faktorima.

- Ova bolest je vrlo čudna i manifestuje se na različite načine. Mislim da se može reći da je verovatnoća da osoba dobije koronu pod nekom genetskom kontrolom - rekao je profesor Spector.

Tim se nada da će rezultati istraživanja pomoći naučnicima da utvrde mehanizme kojima Covid-19 deluje na telo, kao i da će ponuditi mogući način da se predvidi ko je u najvećoj opasnosti od bolesti.

Takođe, istraživači kažu da bi rezultati mogli pomoći da budu identifikovane genetske varijante koje imaju ulogu u objašnjavanju zašto neki pojedinci ne pokazuju ili pokazuju samo blage simptome infekcije koronom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.