DOKTORKA OTKRILA NAJČUDNIJE SIMPTOME KOJE JE VIDELA KOD PACIJENATA SA KORONOM: Najviše su je zapanjila PLUĆA!
Dr Alemka Markotić, Foto: Youtube printscreen

iz iskustva

DOKTORKA OTKRILA NAJČUDNIJE SIMPTOME KOJE JE VIDELA KOD PACIJENATA SA KORONOM: Najviše su je zapanjila PLUĆA!

Šta smo dosad naučili o virusu?

Objavljeno:

Prof. dr. Alemka Markotić, upravnica hrvatske Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i deo tima koji u protekla dva meseca upravlja krizom zbog epidemije koronavirusa, komentarisala je za Novi list šta očekuje od idućih nedelja i ukidanja brojnih restrikcija.

Širom Evrope opada broj obolelih.

- To je dobar trend i za očekivati je da će se situacija i u ostalim delovima Evrope, pa i u onim zemljama s velikim brojem obolelih i preminulih poboljšavati. Virusi imaju svoju dinamiku, a pooštrene mere koje se sprovode u brojnim zemljama, vode nadam se k normalizaciji i u drugim zemljama - rekla je Markotić.

U Hrvatskoj je među obolelima više žena nego muškaraca, što je suprotno nego u Kini, a u Sloveniji razmera je još primetnija, na štetu žena. Upitana je ima li to veze s karakteristikama virusa.

- Verovatno bi trebalo uraditi nekakve analize na koji je način došlo do zaražavanja. Možda su žene više eksponirane po prirodi svog posla, možda češće idu u trgovinu, kreću se po mestima gde trebaju nešto nabaviti za domaćinstvo. Moguće da je to razlog, ali ne mogu spekulirati. Trebalo bi napraviti analizu i videti kako će biti u drugim delovima Evrope. Različiti socioekonomski uslovi i način života mogu da utiču na postotak obolevanja između muškaraca i žena - kaže.

Šta smo dosad naučili o virusu?

- Svi smo nekako u isto vreme učili gledajući pacijente i slušajući iskustva drugih. Teško bih mogla izdvojiti što je naša originalna spoznaja o svemu tome, što smo naučili u hodu, a što čitajući informacije i razgovarajući s kolegama. Svi zajedno naučili smo da je to jedan opasan virus koji se prenosio možda i brže nego se očekivalo. Činilo se u početku da treba imati bliski kontakt. Videlo se, isto tako, da može izazvati različite oblike kliničke slike, od nekih blagih do neuobičajenih. Ne samo da pacijent može imati glavobolju, šmrcanje, kašalj, nego su se neki od njih žalili i da jako povraćaju, imaju jake prolive, veoma jake bolove u celom telu. Neki su imali jako velike promene na plućima, a da to nije pratila klinička slika. To je nešto što je dosta neuobičajeno, jer obično kad imate tešku bolest, imate velike promene na plućima. Ovde je znalo biti obrnutih situacija. U početku smo dobivali informacije s radiologije da treba brzo reagovati jer je bolesnik u životnoj opasnosti, a ispred sebe imamo čoveka koji ima samo blage simptome. Oni koji su imali tešku kliničku sliku, znalo se dogoditi da imaju blaži nalaz, manju zahvaćenost pluća. Videli smo i da se virus može i duže vreme zadržati u nosu, razgovaramo o tome s drugim kolegama. Puno toga je neobičnog, svaki dan nešto naučimo - rekla je u razgovoru za Novi list.

Komentarisala je i situaciju s vakcinom.

- Još uvek nema sistemskih studija za većinu tih lekova, a ispitivanje Remdesivira je u završnoj fazi i rezultat se očekuje krajem ovog meseca. Neslužbene informacije su i pozitivne i negativne, pa bih se suzdržala od komentara još nekoliko dana. Što se tiče hidroksiklorokina, on isto tako nije ispitivan u sistemskim studijama gde su obuhvaćeni i bolesnici i kontrolna grupa za poređenje. Svetska zdravstvena organizacija upravo pokreće veliku studiju gde bi se četiri do pet različitih lekova uključilo u organizovanu kliničku studiju. Ako odete na službenu stranicu Evropske agencije za lekove, tamo upozoravaju da niti jedan od lekova koji se koriste zasad nema jasne potvrde da leči COVID-19.

Naravno, kad nemate lek, naučna i stručna zajednica pokušava razmenjivati iskustva i informacije na osnovu kojih pokušava davati neke lekove. Sve je to na neki način opravdano, a mora biti zakonski i proceduralno sprovedeno. Ali još nema studija na osnovu kojih bi mogli stopostotno reći - taj je lek učinkovit, njega treba koristiti u lečenju COVID-19 - kazala je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.