JAKO JE VAŽNO DA OVO NAUČITE O IMUNITETU: Sve u vezi sa virusom biće vam odmah mnogo jasnije!
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA / CDC

TREBA PROČITATI

JAKO JE VAŽNO DA OVO NAUČITE O IMUNITETU: Sve u vezi sa virusom biće vam odmah mnogo jasnije!

Dobra vest je da oba oblika imuniteta mogu da odigraju veliku ulogu u zaštiti od koronavirusa

Objavljeno:

Trenutno se oko 450 000 ljudi oporavlja u svetu od COVID – 19, a brojka se samo penje… Loša vest je da nije sigurno da li zaražena osoba postaje otporna na ponovnu zarazu i upravo tu važnu ulogu igra imunološki sistem.

Svi znamo da je imunitet potpuna zaštita od bolesti, ali stvar je mnogo komplikovanija, prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Urođeni imunitet je prisutan od rođenja, stečeni imunitet je specifičan odgovor na pojedini antigen ili grupu blisko povezanih antigena. Stečeni imunitet se deli na aktivni i pasivni.

Dobra vest je da oba oblika imuniteta mogu da odigraju veliku ulogu u zaštiti od koronavirusa.

Što je aktivni imunitet i kako se stiče?

Aktivan imunitet se stiče kad je organizam izložen bolesti te on podstiče imunološki sistem da produkuje antitela na tu bolest. Može se to dogoditi na dva načina; ili kroz infekciju, dakle prirodnim putem ili putem vakcine.

Vakcinacijom se stvara imunitet sličan onom nakon prirodnog obolevanja, ali bez izlaganja bolesti i njenim komplikacijama. Ovaj će tip imuniteta pomoći imunološkom sistemu da prepozna određene bolesti i uticaće na proizvodnju antitela potrebnih kako bi se organizam odbranio od bolesti. Aktivni imunitet je dugotrajna zaštita.

Iako je potrebno još puno istraživanja, smatra dr. Jaimie Meyer, profesor na Univerzitetu Jejl, sigurno je da i aktivni i pasivni imunitet mogu da budu zaštita od koronavirusa.

Naučnici ipak trenutno sav fokus usmeravaju na proučavanje stečenog imuniteta kod osoba koje su se oporavile od zaraze.

Imunitet na ponovljenu infekciju

Pre nekoliko nedelja, na sastanku Svetske zdravstvene organizacije, dr. Michael Ryan, direktor njihovog programa za hitne situacije, podelio je sa svima da je još nepoznanica mogu li osobe koje su se oporavile od zaraze opet da budu žrtva istog virusa, te koji je tip imuniteta potreban za borbu protiv virusa.

Očekivali bismo da je osoba razvila antitela i da je tako zaštićena na duži period. Ipak, teško je išta tvrditi jer se još uvek radi o novom, nepoznatom virusu, zaključio je.

Ipak, neki se stručnjaci slažu kako je jednom zaražena osoba ipak razvila neki oblik zaštite.

Ako se ovaj virus ponaša kao svi ostali, jednom kad se osoba zarazi te oporavi, mora steći imunitet kako bi se zaštitila od ponovne zaraze, smatra dr. Anthony Fauci, vladin stručnjak za infektivne bolesti, u Americi.

Šta je pasivni imunitet?

Pasivni imunitet je zaštita stečena razvojem antitela na bolest kroz vlastiti imunološki sistem. Ova zaštita je vremenski ograničena, uobičajeno na nekoliko nedelja ili meseci. Prenos antitela s majke na dete je jedan od primera stečenog imuniteta.

Jedna od velikih prednosti pasivnog imuniteta je to što zaštitu pruža odmah, ali ne deluje dugo kao aktivni imunitet, gubi na snazi kroz par nedelja.

Ipak, i ovo je korisna informacija jer može pomoći kod koronavirusa: "Davanjem antitela iz krvi osoba koje su se oporavile od zaraze ljudima koji su bolesni ili stari kako bi se sprečile komplikacije i ubrzao oporavak“, smatra dr. Mayer i dodaje kako su potrebna dalja istraživanja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.