STIŽU SVE GORI IZVEŠTAJI O HLOROKINU: 100 francuskih pacijenata doživelo nešto strašno!
ilustracija, Foto: EPA / CAROLINE BLUMBERG

upozorenje

STIŽU SVE GORI IZVEŠTAJI O HLOROKINU: 100 francuskih pacijenata doživelo nešto strašno!

Novo upozorenje o štetnim efektima hidroksihlorokina"

Objavljeno:

"Na nacionalnom nivou, prijavljeno je oko 100 pacijenata sa ozbiljnim srčanim problemima povezanim sa upotrebom molekula hidroksihlorikina u bolnicama", preneo je pariski list u članku pod naslovom "Covid-19: Novo upozorenje o štetnim efektima hidroksihlorokina".

U Francuskoj su prijavljeni neželjeni efekti na hidroksihlorikin kod oko 100 pacijenata koji su imali ozbiljne srčane probleme posle upotrebe leka na bazi tog molekula u bolnicama gde se leče od korona virusa, preneo je danas pariski list Mond.

Mond podseća da je hidroksihlorokin molekul koji se obično koristi u lečenju autoimunih bolesti kao što su lupus ili reumatoidni artritis, ali postavlja pitanje da li može da bude efikasan u borbi protiv korona virusa.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran izjavio je nedavno u obraćanju u Senatu da najnovije publikacije "nažalost nisu u korist primene takvog lečenja, odnosno mono-terapije (primene samo tog molekula) ili u kombinaciji sa antibiotikom azitromicinom".

Veran je rekao da prema poslednjih studijama u Francuskoj i inostranstvu, treba biti oprezan u upotrebi hidroksihlorikina i dodao da za sada ne može da kaže da je takva terapija efikasna.

Regionalni Centar za farmakološki nadzor u Nici saopštio je da je od 27. marta do 21. aprila prikupio informacije o 96 slučajeva ozbiljnih srčanih neželjnih efektata kod pacijenata lečenih hidroksihlorokinon ili hlorikinom. Polovina tih pacijenata je koristila kombinovanu terapiju sa antibiotikom.

Predstavnik tog centra, profesor Milu-Danijel Drisi izjavio je da se srčane smetnje odnose na bradikardiju (smanjeni broj otkucaja srca) i druge anomalije uočene na elektrokardiogramu, naveo je Mond.

Medijsku pažnju u Francuskoj je poslednjih nedelja privukao stručnjak za tropske i infektivne bolesti Didije Raul, kojeg neki smatraju kontroverznim jer se od početka epidemije korona virusa zalaže za terapiju na bazi hlorikina.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.