ŠTA JE OVO, FRANCUZI TVRDE DA PUŠAČI IMAJU MANJI RIZIK DA SE ZARAZE KORONOM? Misle da je zaslužna ova supstanca
Ilustracija, Foto: EPA / Julien de Rosa

MOŽE LI OVO BITI TAČNO?

ŠTA JE OVO, FRANCUZI TVRDE DA PUŠAČI IMAJU MANJI RIZIK DA SE ZARAZE KORONOM? Misle da je zaslužna ova supstanca

Studija obavljena u velikoj pariskoj bolnici sugeriše da će supstanca u duvanu – možda nikotin – sprečiti zarazu koronavirusom kod pušač

Objavljeno: 10:56h

Francuski istraživači planiraju da testiraju nikotinske flastere na pacijentima koji imaju koronavirus i na zdravstvenim radnicima na prvoj liniji fronta, nakon što je studija pokazala da pušači mogu da budu mnogo manje izloženi riziku od zaraze koronavirusom, piše Gardijan.

Studija obavljena u velikoj pariskoj bolnici sugeriše da će supstanca u duvanu – možda nikotin – sprečiti zarazu koronavirusom kod pušača. Klinička ispitivanja nikotinskih flastera čekaju odobrenje zdavstvenih vlasti u Francuskoj.

Međutim, istraživači insistiraju da se stanovništvo ne podstiče na pušenje, jer ono nosi druge potenijalno fatalne rizike po zdravlje i ubija 50 odsto onih koji puše. Iako bi nikotin mogao da zaštiti od koronavirusa, pušači koji su ga dobili često razvijaju ozbiljnije simptome zbog toksičnog dejstva duvanskog dima na pluća, kažu oni.

Tim u bolnici “Pitié-Salpêtrière” ispitivao je 480 pacijenta koji su testirani pozitivno na virus, a od kojih je 350 hospitalizovano, dok je ostatak sa manje ozbiljnim simptomima pušten kući.

Utvrđeno je da su, od onih koji su primljeni u bolnicu, u proseku starosti 65 godina, samo 4,4 odsto bili pušači. Među onima koji su pušteni kući, sa prosekom starosti od 44 godine, pušilo je 5,3 odsto.

Uzimajući u obzir starost i pol pacijenata, istraživači su otkrili da je broj pušača mnogo manji od onog u opštoj populaciji, koju je francuska zdravstvena uprava procenila na oko 40 odsto među onima starosti 44-53 godine i između 8,8 odsto i 11,3 odsto među onima starosti 65 do 75 godina.

Čuveni francuski neurobiolog Žan-Pjer Šanžu, koji je pregledao studiju, rekao je da nikotin može sprečiti da virus dospe do ćelija u telu i spreči njegovo širenje. Nikotin, prema njegovim rečima, takođe može da smanji prekomernu reakciju imunološkog sistema tela koja je uočena u najtežim slučajevima zaraze COVID-19.

Otkrića se moraju potvrditi u kliničkoj studiji u kojoj će zdravstveni radnici sa COVID-19 i oni koji se nalaze na intenzivnoj nezi dobiti nikotinske flastere.

Rezultati potrvđuju kinesku studiju objavljenu krajem marta u časopisu “New England Journal of Medicine” koja kaže da su samo 12,6 odsto od 1.000 zaraženih virusom bila pušači, dok je broj pušača u Kini oko 28 odsto.

Podaci iz pariskih bolnica pokazuju da su, od 11.000 pacijenata koju su primljeni u bolnicu sa COVID-19, njih 8,5 odsto bili pušači. Ukupan broj pušača u Francuskoj procenjuje se na oko 25,4 odsto.

- Naše istraživanje snažno ukazuje na to da oni koji puše svaki dan imaju mnogo manju verovatnoću da razviju simptome ili tešku infekciju koronavirusom u poređenju sa opštom populacijom - naveli su autori izveštaja pariske bolnice “Pitié-Salpêtrière”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.