SADA MU JE SEZONA I PREUKUSNO JE: Ovo voće ima više vitamina C od narandže, ali mora se pripremiti pravilno!
Ilustracija, Foto: Profimedia

mnogima omiljeno

SADA MU JE SEZONA I PREUKUSNO JE: Ovo voće ima više vitamina C od narandže, ali mora se pripremiti pravilno!

To malo crveno voće koje verovatno jedete svako proleće i početkom leta otkad znate za sebe je puno dragocenih tvari kao što su folna kiselina, vitamin C, vlakna, antocijani i kvercetin

Objavljeno:

Većina misli da je superhrana neko egzotično voće i povrće, koje dolazi iz dalekih mesta i košta kao suvo zlato.

Ali, hrana ne mora biti egzotična da bi bila superhrana u nutricionističkom smislu. Najbolji primer su upravo jagode, voće na koje smo navikli i koje svako proleće jedemo verovatno i ne znajući da se radi o jednoj od najzdravijih vrsta voća.

Pa, šta ih čini tako fantastičnim, ne samo ukusom, već za naše zdravlje? To malo crveno voće koje verovatno jedete svako proleće i početkom leta otkad znate za sebe je puno dragocenih tvari kao što su folna kiselina, vitamin C, vlakna, antocijani i kvercetin.

A treba dodati i da su jagode jedno od najistraživanijih vrsta voća i povrća uopšteno. Na desetine, ako ne i stotine studija, bavilo se ispitivanjem njihovih pozitivnih učinaka na zdravlje i pokazalo se da postoji jako puno dobrih razloga da što prije navalite na njih dok im ne prođe sezona. Iskoristite ta dva meseca, koliko otprilike traje sezona jagoda, da se nađu na vašem stolu svaki dan. Evo zašto.

Samo jedna porcija od osam jagoda prosečne veličine sadrži 140 posto dnevno preporučene doze vitamina C, 8 posto dnevne doze folata, 12 posto dnevne doze dijetalnih vlakana i 6 posto dnevne preporučene doze kalijuma, dok sadrže samo 7 grama šećera i 45 kalorija pa se, barem kad je o dnevnoj porciji jagoda reč, ne morate bojati suvišnih kilograma. Važno je naglasiti da jagode mogu pomoći u zaštiti od dijabetesa.

Naime, 2015. Američko udruženje za dijabetes je objavio rezultate istraživanja sprovedenog na Harvardu u koje je bilo uključeno 37.000 žena srednje dobi koje nisu bolovale od dijabetesa. Na početku studije su žene izjavile koliko često jedu jagode, a 14 godina kasnije više od 2.900 učesnica istraživanja je imalo dijabetes. Pokazalo se da su žene koje su jele jagode često ili barem jednom mesečno imale manji rizik za razvoj dijabetesa u odnosu na one koje ih nisu jele nikada ili jako retko tokom tih 14 godina.

foto: Profimedia

Konzumacija jagoda može poboljšati nivo šećera u krvi i pomoći u smanjenju hiperglikemijskoj odgovora tela na hranu tako što snižava nivo glukoze u krvi i prenosi je u creva. Još jedan razlog da ih jedete što češće jeste to što su dokazano dobre za zaštitu zdravlja srca zbog visokog udela antocijana.

Istraživanje koje je 2013. objavljeno u časopisu Circulation pokazalo je da je unos antocijana koji odgovara onom iz 3 porcije jagoda nedeljno povezan sa smanjenjem rizika za srčani udar, a ne treba zanemariti niti da je veći broj istraživanja pokazao da jagode smanjuju razinu triglicerida, LDL ili lošeg kolesterola te ukupnog holesterola. No, jagode su dobre i za naš um.

Nedavno je jedno istraživanje pokazalo da dnevna porcija jagoda (ali i drugog bobičastog voća) može imati veliku ulogu u prevenciji demencije u starijoj dobi. Jagode su čudesne i za naš imunološki sistem jer sadrže više vitamina C (jedna porcija) nego narandže (jedna narandža), antioksidansa koji je uvek dobrodošao za jačanje imunološkog sistema.

Osim toga, jagode obiluju vlaknima koja štite probavni sistem, ali da biste iskoristili tu dobrobit imajte na umu da ih trebate pojesti cele a ne samlevene u blenderu i pretvorene u sok. Naravno, tu je i kalij koji je prisutan u ovom voću, a koji je važan za zdravlje kostiju, pravilno funkcionisanje srca i krvnih žila te za regulaciju tekućine u tijelu. I još jedan razlog da ih jedete svakodnevno je to što sadrže i tečnosti i magnezijum, a oni su nužni za čvrste kosti i to baš zajedno jer magnezijum pomaže u apsorpciji kalcijuma.

Kad im je sezona, jagoda ima na sve strane i to po razumnoj ceni pa nema razloga da se lišite tog užitka i leka. A kako ne biste trošili novac uzalud, najbolje je da ih kupujete redovno u manjoj količini koju možete pojesti u dva ili najviše tri dana jer su jagode prilično kvarljiva namirnica.

Kako bi jagode sačuvale što više svog dragocenog sadržaja, ali i svoj bogati ukus, čuvajte ih u posudi koja štiti od vlage, u frižideru i to ne duže od tri dana. Imajte na umu da, iako se čini praktično oprati ih i očistiti ili čak i narezati unaprid, nemojte to činiti jer će tako izgubiti dobar deo svojih hranjivih sastojaka. Operite jagode pod mlazom vode, stavite na papirnatu salvetu da se malo posuše i narežite neposredno pre jela jer ćete tako od njih dobiti maksimum.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Gloria.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.