ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE O HLOROKINU: Ono što su primetili kod pacijenata koju su ga uzimali nije dobro!
Hlorokin ipak nije rešenje?, Foto: EPA / CAROLINE BLUMBERG

nezvanični dokazi

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE O HLOROKINU: Ono što su primetili kod pacijenata koju su ga uzimali nije dobro!

U studiji na 368 pacijenata, 97 pacijenata koji su uzimali hidroksihlorokvin imali su smrtnost od 27,8%

Objavljeno:

Pacijenti sa koronavirusom koji su uzimali hidroksihlorokvin, terapiju koju je preporučio i predsednik SAD Donald Tramp, nisu imali manje verovatnoće da će završiti na respiratoru i imali su veće stope smrtnosti u poređenju sa onima koji nisu uzimali lek, pokazalo je istraživanje stotina pacijenata iz medicinskih centara za zdravstvo Veterana SAD.

Studija koja je pregledala medicinske karte veterana objavljena je u utorak na medrkiv.org,, što znači da nije pregledana niti objavljena u medicinskom časopisu. Istraživanje su finansirali Nacionalni institut za zdravlje i Univerzitet Virdžinija.

U studiji na 368 pacijenata, 97 pacijenata koji su uzimali hidroksihlorokvin imali su smrtnost od 27,8%. 158 pacijenata koji nisu uzimali lek imali su smrtnost od 11,4%.

- Povećana ukupna smrtnost identifikovana je kod pacijenata lečenih samo hidroksihlorokvinom. Ovi nalazi ukazuju na važnost čekanja rezultata tekućih prospektivnih, kontrolisanih studija pre širokog usvajanja koriščenja ovih lekova - napisali su autori istraživanja.

Istraživači su takođe razmotrili da li uzimanje hidroksihlorokvina ili kombinacije hidroksihlorokinova i antibiotika azitromicina ima uticaja na to da li pacijent ode na respirator.

- U ovoj studiji nismo pronašli dokaze da upotreba hidroksihlorokvina, sa ili bez azitromicina, smanjuje rizik od mehaničke ventilacije kod pacijenata hospitalizovanih sa Covid-19 - napisali su autori.

Trenutno nema proizvoda koje je odobrila američka Uprava za hranu i lekove za sprečavanje ili lečenje Covid-19, iako su u toku istraživanja mnogih lekova. Hidroksihlorokvin se decenijama koristi za lečenje pacijenata sa bolestima kao što su malarija, lupus i reumatoidni artritis. Tramp je lek smatrao "ključan" za Covid-19 i rekao da hidroksihlorokvin "veoma obećava".

U drugom nedavnom istraživanju, istraživači u Francuskoj pregledali su medicinsku dokumentaciju za 181 pacijenta sa Covid-19 koji su imali upalu pluća i bio im je potreban dodatni kiseonik. Otprilike polovina je uzimala hidroksihlorokvin u roku od 48 sati od prijema u bolnicu, a druga polovina nije. Otkrilo je da nema statistički značajne razlike u stopama smrtnosti ove dve grupe ili njihovim šansama da budu primljeni na odeljenje intenzivne nege.

Međutim, otkriveno je da je kod osam pacijenata koji su uzimali lek razvili nenormalni srčani ritam i morali su da ga prestanu uzimati. Ovo istraživanje još uvek nije recenzirano ili objavljeno u medicinskom časopisu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.