NISMO BILI NI SVESNI! Ubijali smo koronu, a slučajno smo se spasili još jedne mnogo opasne bolesti
ilustracija, Foto: Printscreen

izbegli katastrofu

NISMO BILI NI SVESNI! Ubijali smo koronu, a slučajno smo se spasili još jedne mnogo opasne bolesti

Grip je tokom zime 2017-18. godine odneo 152.000 ljudskih života u Evropi

Objavljeno:

Bar se zbog jedne "žrtve" pandemije korona virusa neće tugovati - reč je o gripu, koji svake godine odnese na stotine hiljada ljudskih života širom sveta, a koji je prošlog meseca nestao u Evropi, pošto su mere restrikcija zbog korona virusa usporile njegov prenos, pokazuju podaci EU i naučnika.

Zimski grip na severnoj hemisferi obično traje od oktobra do sredine maja, a u nekim sezonama odnosi onoliko života koliko je odneo COVID-19, uprkos postojanju vakcine, preneo je Rojters.

Grip je tokom zime 2017-18. godine odneo 152.000 ljudskih života u Evropi.

Do sada je COVID-19 odneo gotovo 100.000 života širom evropskog kontinenta, mada u kraćem vremenskom periodu.

"Sezona gripa se završila ranije nego inače ove godine i verovatno je posledica mera preduzetih u vezi sa SARS-CoV-2 (korona virusum), kao što su socijalno distanciranje i nošenje maski", rekao je za Rojters Holger Rabenau, stručnjak za viruse u Frankfurtskoj univerzitetskoj bolnici.

Iako je to dobrodošlo, nedostatak slučajeva mogao bi usporiti napredak ka stvaranju vakcine protiv gripa naredne sezone.

"Laboratorije su preplavljene COVID-19 i imale su na raspolaganju manje uzoraka gripa, što znači da možda i nisu imale potpunu sliku virusa koji kruži u poslednjem delu sezone", rekao je Pasi Pentinen, viši stručnjak za grip u Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Manje podataka i kašnjenja u obradi informacija mogu uticati na kvalitet vakcine za zimu 2021. godine na južnoj hemisferi, o čijem se sastavu obično odlučuje u septembru na osnovu uzoraka prikupljenih početkom godine.

"To bi mogao da bude problem", rekao je Pentinen, jer odsustvo informacija o mogućim mutacijama ovogodišnjeg virusa smanjuje šanse za pripremu najefikasnijeg udarca protiv sojeva za koje se očekuje da će preovladati sledeće godine.

Problem verovatno neće uticati na vakcinu za sledeću zimu za severnu hemisferu jer je njen sastav utvrđen u februaru, rekao je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.