MASKE POMAŽU, ALI MOGU I DA BUDU PREOPASNE: Nikako, ali nikako ovo ne radite sa njima!
Maska, ilustracija, Foto: Profimedia

pažljivo

MASKE POMAŽU, ALI MOGU I DA BUDU PREOPASNE: Nikako, ali nikako ovo ne radite sa njima!

Pravilno je koristite

Objavljeno:

Sledeći preporuke zdravstvenih stručnjaka o nošenju maski za lice, sve više ljudi traži načine da do njih dođe, kako bi sprečili širenje zaraze koronavirusom.

Sa druge strane, nošenje maski duži vremenski period stavlja pojedine ljude u rizik zbog pojave problema sa kožom, koja je samo po sebi najbolja zaštita.

Maske za lice moraju čvrsto da prijanjaju na lice, naročito u predelu nosa kako bi osigurale maksimalnu zaštitu. Što je maska ​​čvršća, pritisak trenja je veći na kožu. Upravo zbog toga medicinske maske znaju da izazovu upalu koja može da dovede do bola i infekcije.

Zbog zaštitne prirode maske, vaš dah je zarobljen, stvarajući vlažno okruženje za vašu kožu.

Šta treba učiniti ako osetite iritaciju?

Ako je moguće, pritisak maske oslobodite svaka dva sata, a čim se nađete na sigurnom, masku treba skinuti.

Najvažnije je održavati kožu čistom, kao i masku. Pre nego što nanesete masku, koristite blago sredstvo za čišćenje koje ne sadrži potencijalno nadražujuće supstance poput kiselina i retinoida jer oni mogu dodatno da iziritiraju kožu.

Sledeći važan korak je hidratacija. Preporučuje se nanošenje masnog balzama na bazi keramida na delove lica gde će ga maska ​​dodirivati najmanje 30 minuta pre nego što masku nanesete.To će stvoriti zaštitnu barijeru između maske i lica kako bi se smanjilo trenje.

Ako već imate iritacije, pre spavanja nanesite oblogu od lekovite masti ili hidrokortizonske kreme. O ovim sredstvima možete da se konsultujete sa farmaceutima u apotekama.

I na kraju, najvažnije je da maske ne skidate svaki čas, ne dodirujete ih rukama i ne prilagođavate jer uvodite sebe u rizik kao i važe okruženje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.