UKOLIKO IMATE PROBLELE SA ŽELUCEM, NIKAKO NE PIJTE OVE LEKOVE! Možete ozbiljno da narušite zdravlje!
Bol u stomaku, ilustracija, Foto: Profimedia

pažljivo

UKOLIKO IMATE PROBLELE SA ŽELUCEM, NIKAKO NE PIJTE OVE LEKOVE! Možete ozbiljno da narušite zdravlje!

- Svi ovi lekovi, bilo da je reč o blokatorima histaminskih H2 receptora ili inhibitorima protonske pumpe danas mogu da se nabave i bez recepta

Objavljeno:

Ukoliko ste od onih koji zbog problema sa želucem olako posežu za lekovima, trebalo bi da potražite pomoć lekara. Naime, kako kaže profesor Slobodan Janković, farmakolog Kliničkog centra u Kragujevcu, medikamenti koji utiču na smanjenje kiseline u želucu, sprečavaju njeno vraćanje u jednjak ili umiruju čir i upalu sluzokože želuca su vrlo efikasni, ali ipak bi mogli da budu odgovorni i za ozbiljno narušavanje zdravlja:

- Svi ovi lekovi, bilo da je reč o blokatorima histaminskih H2 receptora ili inhibitorima protonske pumpe danas mogu da se nabave i bez recepta. Kada se ovi lekovi koriste do šest nedelja, teža neželjena dejstva se retko javljaju. Problem nastaje kada se oni koriste produženo, mesecima i godinama.

Kod produžene primene ove terapije primećene su neke štetne pojave, za koje još nije sa sigurnošću dokazano da su prouzrokovane njima, ali postoje ozbiljne sumnje.

- Najčešće se navodi smanjenje apsorpcije kalcijuma i magnezijuma iz digestivnog trakta - kaže profesor Janković. - Može da dođe i do pojave osteoporoze sa većim rizikom od preloma, pojačanog lučenja kiseline pri naglom prekidu primene, povećanja rizika od nastanka upale pluća i proliva izazvanog nekim vrstama bakterija. Na listi neželjenih dejstava su i nedostatak vitamina B12, neki oblici upale bubrega, pojava različitih oblika hronične upale kože na delovima tela koji su izloženi suncu, pa čak i povećan rizik od nastanka demencije.

Naš sagovornik napominje da bi svako ko ove lekove uzima dugo na svoju ruku trebalo da se javi izabranom lekaru i razmotri sa njim da li je to opravdano, i kako da postepeno prekine upotrebu, ako nisu neophodni.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.