OVAJ NAPITAK SPREČIĆE VAS DA SE UGOJITE TOKOM KARANTINA: Iznenadićete se kada čujete koji!
Ilustracija, Foto: Pixabay

novo istraživanje

OVAJ NAPITAK SPREČIĆE VAS DA SE UGOJITE TOKOM KARANTINA: Iznenadićete se kada čujete koji!

Čini se da može usporiti debljanje

Objavljeno:

Kofein možda ima skrivenu moć.

Čini se da može usporiti debljanje, pokazuje istraživanje objavljeno u Journal of Functional Food.

Doduše, reč je o ispitivanju koje je sprovedeno među laboratorijskim pacovima, koji su mesec dana jeli hranu bogatu mastima. Deo njih je konzumirao ekstrakt kofeina dobijen iz čaja u količini ekvivalentnoj četiri šoljice kafe u danu.

foto: Profimedia

Kod njih je zabečeženo 16 posto manje povećanje telesne težine i 22 posto manje telesne masti u odnosu na grupu koja nije konzumirala ekstrakt kofeina.

- Prema našim rezultatima, kofein se može smatrati efikasnim sredstvom za borbu protiv gojaznosti - rekla je koautorka studije Elvira Gonzales de Mejia.

- Tek trebamo ispitati bi li jednak učinak bio vidljiv na ljudima i je li ovo zaista potencijalna strategija za sprečavanje prekomerne telesne težine i gojaznosti, kao i metaboličkih poremećaja koji se povezuju s tim stanjima - dodaje.

Stoga, slobodno popijte šoljicu kafe jer biste mogli iskusiti i neke druge prednosti, ali pazite da ne preterate s kofeinom, kao i da ne pijete kafu kasno poslepodne i uveče jer to može da utiče na kvalitet vašeg sna i povećati šanse za nesanicu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.