OD POČETKA PANDEMIJE MNOGI OSEĆAJU KNEDLU U GRLU: Stručnjaci objašnjavaju šta to tačno znači i koliko je opasna
Koji su simptomi knedle u grlu?, Foto: Shutterstock

koronavirus

OD POČETKA PANDEMIJE MNOGI OSEĆAJU KNEDLU U GRLU: Stručnjaci objašnjavaju šta to tačno znači i koliko je opasna

Ovaj problem se medicinski zove globus hystericus

Objavljeno:

U nekim situacijama, pogotovo stresnim, kao što je aktuelna pandemija kornavirusa i izolacija koja je prati, mnogi ljudi osećaju kao da imaju “knedlu u grlu”, mada nema nikakvog fizičkog razloga za to.

Osećaj knedle u grlu se obično javlja u stresnim situacijama. Obično je to znak uplašenosti i zabrinutosti.

Ovaj problem se medicinski zove globus hystericus, a poznat je i kao globus pharyngis ili samo globus.

Šta izaziva osećaj knedle u grlu?

Stručnjaci još uvek nemaju odgovor na ovo pitanje. Smatra se da se osećaj knedle u grlu javlja zbog pojačane napetosti mišića u grlu. Ponekad se knedla u grlu javlja zbog GERB-a, ali se ipak najčešće javlja zbog anksioznosti, paničnog napada ili stresnih situacija koje se javljaju i bez nekog očitog emocionalnog stresora.

Knedla u grlu je benigno stanje i ne izaziva nikakve komplikacije, mada postoje i neka oboljenja koja imaju slične simptome, te se lako mogu prevideti. Neka od tih oboljenja su grčevi jednjaka, GERB, miotona mišićna distrofija ili tumor u vratu ili grudima, mada kod ovih oboljenja pacijenti gotovo uvek imaju velikih problema sa gutanjem.

Koji su simptomi knedle u grlu?

Knedla u grlu je sasvim bezopasno stanje i nema nikakvih drugih simptoma, osim ako je u pitanju neko ozbiljnije oboljenje. U takvim situacijama je važno prepoznati znake upozorenja kako biste se obratili lekaru na vreme. Ako uz knedlu u grlu imate i neke od sledećih simptoma, potražite savet lekara:

- bol u vratu

- bol u grlu

- neplanirano i naglo mršavljenje

- disfagiju (probleme sa gutanjem)

- gorušicu

- slabost mišića

- postepeno pogoršavanje ovih simptoma

Kako se dijagnostikuje knedla u grlu?

Da bi se dijagnostikovala knedla u grlu i započeo adekvatan tretman, potrebno je proučiti ličnu anamnezu pacijenta i utvrditi kada se ovaj problem javio prvi put. Lekar će vas pitati imate li još nekim simptoma, npr. bolove u grlu ili da li normalno gutate hranu.

Nakon toga će vas lekar pregledati kako bi utvrdio da li postoje neke anomalije u tkivima u grlu. Pregledaju se i gornji ekstremiteti kako bi se utvrdilo ima li slabosti u rukama, što bi ukazivalo na neku ozbiljniju bolest.

Uvek se pregleda i grlo, kako bi se proverilo da li je prisutan tumor. Test gutanja se radi da bi se videlo da li je prisutna disfagija. Ako se na pregledu utvrde bilo kakve abnormalnosti, lekar će vas poslati kod specijaliste. Ako je stanje sasvim normalno, onda je sigurno reč o emotivnim problemima i tada se postavlja dijagnoza globus hystericus.

Kako se leči knedla u grlu?

Pošto se knedla u grlu javlja zbog anksioznosti i napada panike, nema potrebe za nekim fizičkim tretmanom.

Ako je problem težak, radi se na lečenju anksioznosti i paničnih napada.

Za lečenje knedle u grlu se ne prepisuju lekovi, osim ako je potrebno lečiti depresiju i/ili anksioznost medikamentima, ali o tome odlučuje specijalista. Zato se osoba obično upućuje psihologu ili psihijatru, kako bi se ti problemi rešili.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Depresija.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.