STRAVIČNA BOLEST MOGLA BI DA UBIJA DECU ZBOG PANDEMIJE KORONE: Lekari širom sveta su veoma ZABRINUTI!
Mnoga deca neće dobiti vakcinu, Foto: EPA / ARSHAD ARBAB

užasne posledice

STRAVIČNA BOLEST MOGLA BI DA UBIJA DECU ZBOG PANDEMIJE KORONE: Lekari širom sveta su veoma ZABRINUTI!

Stručnjaci kažu da će posledice ove odluke biti ogromne i da mogu trajati dugo nakon što pandemija prestane

Objavljeno:

"Đavolov izbor" - tako Set Berklej, šef GAVI-a, Alijanse za vakcinu, opisuje dilemu sa kojom se suočavaju globalne zdravstvene organizacije u poslednjih nekoliko sedmica.

Oni bi mogli ili da nastave da podržavaju kampanje masovne vakcinacije u siromašnim zemljama i rizikuju da nehotice pomognu u širenju COVID-19 - ili da preporuče njihovu obustavu, neminovno izazivajući porast mnogih drugih zaraznih bolesti.

Na kraju su izabrali poslednje. Kako je Science izvestio prošle nedelje, Globalna inicijativa za iskorenjivanje dečije paralize 24. marta preporučila je obustavu kampanje vakcinacije do druge polovine godine. Dva dana kasnije, Strateška savetodavna grupa stručnjaka za imunizaciju Svetske zdravstvene organizacije (SAGE) objavila je širi poziv, preporučujući odlaganje svih kampanja preventivne masovne vakcinacije protiv drugih bolesti.

- Svaka masovna kampanja bila bi u suprotnosti sa idejom socijalnog distanciranja - kaže Alehandro Kravioto sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Meksiku, koji predsedava SAGE-om.

Međutim, stručnjaci kažu da će posledice ove odluke biti ogromne i da mogu trajati dugo nakon što pandemija prestane. To će biti veća šteta od one koju će COVID-19 naneti krhkim zdravstvenim sistemima u mnogim zemljama.

Kampanja masovne vakcinacije protiv mnogih bolesti već je zaustavljena u mnogim zemljama. Za mnogu decu ove kampanje su jedina šansa za vakcinu. Otprilike 13,5 miliona je već propustilo vakcinaciju za dečiju paralizu, male boginje, humani papiloma virus, žutu groznicu, koleru i meningitis od kada su otkazivanja kampanja počela, kaže Berkli.

- Kažem vam da će ti brojevi biti mnogo veći od onoga što danas vidimo.

U slučaju dečije paralize, više dece će biti paralizovano u zemljama gde bolest još uvek cirkuliše, a virus će se verovatno proširiti u zemlje koje su sada bez te bolesti. Odluka nije mogla doći u gore vreme. Napori na iskorenjivanju polia već u zaostatku u Avganistanu i Pakistanu, ali i u Africi.

Program će odluku preispitati svake dve nedelje. Dvadeset i tri zemlje su već obustavile kampanje protiv malih boginja, a kao rezultat toga 78 miliona dece će propustiti vakcinu, kaže Rob Linkins, stručnjak za male boginje u Globalnom odeljenju za imunizaciju američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Linkins predviđa „tragične“ posledice. U siromašnim zemljama virus može da ubije 3 do 6% osoba koje zarazi, kaže WHO. Male boginje su zarazile 10 miliona, a ubili su 140.000 osoba u 2018. godini, poslednjoj godini za koju su brojci potpuni. A pošto su male boginje neverovatno zarazne, brojevi slučajeva mogu brzo da porastu nakon obustavljanja vakcinacija.

Za sada se kampanje nastavljaju u Demokratskoj Republici Kongo, gde je do sada najveća svetska epidemija usmrtila oko 6500 dece - daleko više od trenutne epidemije ebole u ​​toj zemlji.

Berkli vidi neku nadu u iskustvu u Zapadnoj Africi nakon epidemije ebole 2014–15.

- Došlo je do nezapamćenog protoka finansija i dobre volje. Obavili smo kampanje nakon što se ebola završila i ojačali rutinsku imunizaciju. Mi ne samo da smo povratili nivoe pokrivenosti, već smo ih i premašili.

Ali ta je epidemija uglavnom bila ograničena na tri zemlje sa stanovništvom koje je brojalo manje od 25 miliona ljudi. Ovog puta, čitav svet je pogođen.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Science)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.