TESTIRAO JE SVE MASKE KOJE POSTOJE NA TRŽIŠTU OVIM POSTUPKOM: Samo jedna stvarno štiti od korone (VIDEO)
Pogledajte o kojoj masci je reč, Foto: Printscreen

koronavirus

TESTIRAO JE SVE MASKE KOJE POSTOJE NA TRŽIŠTU OVIM POSTUPKOM: Samo jedna stvarno štiti od korone (VIDEO)

Kada smo malo istražili njihov učinak, saznali smo da struka navodi da su one efikasne u zaštiti od prljavih ruku

Objavljeno:

Najčešći izbor svih tokom sezone virusa su hirurške maske. Njih smo nosili i kada je stepen zagađenja bio na najvišem nivou, ali smo ubrzo obavešteni da nas te maske ne štite od zagađenih čestica u vazduhu.

Maske smo do pre par godina mogli da vidimo najčešće u Kini, na snimcima iz Kine i slično. Danas su one veoma čest prizor u Srbiji i drugim zemljama Evrope. Mi postavljamo pitanje koliko su te maske zaista efikasne.

Kada smo malo istražili njihov učinak, saznali smo da struka navodi da su one efikasne u zaštiti od prljavih ruku. Ovo nije mala stvar, jer prljave ruke su izvor najčešće zaraze od virusa. Ipak, struka takođe navodi da nema poverenja u hirurške maske kada je u pitanju zaštita od virusa koji se prenosi vazduhom.

Hirurške maske je javnost prvi put upotrebila 1919. godina u epidemiji španskog gripa, kada je nastradalo 50 miliona ljudi. Do tada su one bile namenjene isključivo lekarima i medicinskim radnicima.

One se koriste i danas, ali se preporučuju osobama koje imaju virus ili grip, kako bi se suzbilo širenje zaraze. Stručnjaci naglašavaju da zdravim osobama hirurška maska nije potrebna, jer se na taj način neće zaštiti od virusa koji se prenosi vazduhom, već će se samo uljuljkati u misao da su bezbedni.

Međutim, jedan Španac je odlučio da testira sve dostupne maske i na kraju je pronašao onu koja jedina zaista pruža pravu zaštitu od korona virusa.

Pogledajte o kojoj masci je reč:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.