DA LI KOMARCI PRENOSE KORONA VIRUS? Retko ko zna da mogu da nas zaraze OZBILJNIM I TEŠKIM BOLESTIMA
Da li su komarci prenosioci koronavirusa, Foto: Profimedia

Zanimljivo pitanje

DA LI KOMARCI PRENOSE KORONA VIRUS? Retko ko zna da mogu da nas zaraze OZBILJNIM I TEŠKIM BOLESTIMA

Do sada nije bilo dokaza da su životinje prenele na ljude koronavirus

Objavljeno:

Najveći neprijatelj ljudi u letnjem periodu svakako su komarci, insekti koji su poznati kao prenosioci virusa Zapadnog Nila, Zika virusne infekcije, čikungunja groznice, kao i raznih drugih zaraznih bolesti koje mogu da inficiraju ljude.

Da li to važi i za koronavirus?

S obzirom da su došli topliji dani, a mnogi sve više vremena provode u dvorištu i na svojim terasama, mnogi su se zapitali da li Covid-19 bolest može da se prenese ubodom komarca, piše Foks njuz.

Postoji nekoliko vrsta humanih korona virusa, uključujući MERS i SARS, a svaki od njih izaziva smrt. Za razliku od njih, novi korona virus SARS-CoV-2 je nepoznat medicinskoj zajednici. Svakako, ono što je poznato je da porodica korona virusa može da izazove bolest kod životinja, ali retki su slučajevi da životinja zaražena korona virusom može da prenese infekciju na čoveka. Međutim, to ne važi i za Covid-19.

Komarci su poznati kao prenosnici brojnih virusa
Komarci su poznati kao prenosnici brojnih virusafoto: Profimedia

Nedavno su istraživači potvrdili da su tigrovi u zoološkom vrtu Bronks pozitivni na korona virus, a veruje se da su se zarazili u kontaktu sa ljudima, prenosi Srbijadanas.rs. Takođe su se pojavili podaci da su u Americi pojavilo nekoliko slučajeva obolelih kućnih ljubimaca, posebno mački, koje su se zarazile posle bliskog kontakta sa zaraženima.

Zbog toga se postavlja pitanje da li komarac može da bude prenosnik korona virusa?

- Ne postoje izveštaji koji dokazuju da se korona virus proširio na ljude putem komaraca - kazala je doktorka Meri Šmit za Foks Njuz, specijalista za zarazne bolesti i internu medicinu.

- Da je to put prenošenja infekcije, videli bismo takve slučajeve na Bliskom Istoku, gde je Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) koji izaziva korona virus prisutan već šest godina - dodala je Šmit.

Za sada nema dokaza da životnje prenose koronavirus
Za sada nema dokaza da životnje prenose koronavirusfoto: Epa

Specijalista za zarazne bolesti, Meri Šmit, osvrnula se na istraživanje koje je otkrilo da ukoliko se komarac hrani krvlju oblelele osobe od MERS-a, prisustvo virusa kod insekta se može otkrti ve prvog dana. Međutim, da bi ovo postalo pretnja za ljude, trebalo bi da se dogodi niz određenih događaja.

- Da bi se to dogodilo u stvarnom životu, komarci bi morali da se zaraze virusom tokom hranjenja. Virus se zatim umnožava u crevnom tkivu, širi se na sekundarna mesta, uključujući i pljuvačne žlezde, i na kraju se oslobađa u izlučevinama (pljuvački). Tako se može ubrizgati u kožu čoveka tokom hranjenja- objasnila je.

Šmit ističe da komarce treba i dalje pratiti. Američko udruženje za borbu protiv komaraca (AMCA) takođe je saopštilo da će nastaviti da prati situaciju zajedno sa zvaničnicima za javno zdravlje.

Početkom marta Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da nema informacija ili dokaza koji bi sugerisali da se Covid-19 mogu da prenose komarci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.