ŽVAKANJEM OVE NAMIRNICE LUDAČKI JAČATE SVOJ IMUNITET: Popularna je širom Srbije, ovo sad MORATE ZNATI
Saće meda izuzetno pogoduje zdravlju, Foto: EPA/ Georgi Licovski

Nešto najslađe

ŽVAKANJEM OVE NAMIRNICE LUDAČKI JAČATE SVOJ IMUNITET: Popularna je širom Srbije, ovo sad MORATE ZNATI

žvakanjem saća i postepenim oslobađanjem meda, sluzokoža celog digestivnog trakta ostaje duže obložena medom

Objavljeno:

Dobre strane meda već znamo: prirodni je zaslađivač i sastojak raznoraznih poslastica, ali i je poznat i kao lek, te čudotvorna namirnica koja "bilduje" naš imunitet.

Međutim, ne treba zabоraviti ni saće u medu, koje se može kupiti u većini prodavnica zdrave hrane, a naravno ima ga i kod prodavaca meda na pijaci. Skuplje je od običnog meda, a samim tim i ne tako popularan, međutim vredi razmisliti bar o povremenoj upotrebi ovog proizvoda.

- Dok pčelinji vosak i med deluju sinergistički, te ostvaruju brojne pozitivne efekte na naš organizam, žvakanjem saća dobijamo multiplikovana sva korisna dejstva meda! Naime, med “ima vremena” da ostvari lokalno antibakterijsko, antivirusno, antimikotičko, protivupalno i protivalergijsko dejstvo, a ne samo da sklizne u želudac - objašnjava nutricionista dijetetičar Tanja Olajdžija.

Tegla meda sa saćem
Tegla meda sa saćemfoto: EPA/JORGE TORRES

Ona naglašava da je najbolje žvakati saće što duže.

- Pčelinji vosak mehanički deluje i na zubnu gleđ, čisti naslage kamenca, te ga možemo prihvatiti kao žvaku iz prirode. Taj sažvakani vosak ćemo ispljunuti, ali deo će ipak da stigne do našeg želuca, a kako naš organizam nema enzime za varenje pčelinjeg voska, ove materije će mehanički delovati na creva i olakšati probavu - kaže naša sagovornica.

Kako dalje objašnjava, žvakanjem saća i postepenim oslobađanjem meda, sluzokoža celog digestivnog trakta ostaje duže obložena medom, te je konzumiranje saća u medu naročito preporučljivo za jačanje imune odbrane organizma, kod sklonosti alergijama i hroničnim bolestima disajnih organa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Pink.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.