DA LI NAS MASKE ZA LICE UOPŠTE ŠTITE? Mišljenja su podeljena!
Ilustracija, Foto: EPA/WALLACE WOON

šta misle stručnjaci?

DA LI NAS MASKE ZA LICE UOPŠTE ŠTITE? Mišljenja su podeljena!

U ažuriranim upustvima objavljenim u ponedeljak, zdravstvo je potvrdilo da su maske korisne samo za pacijente

Objavljeno: 17:54h

Prema stavovima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zaštitne maske za lice ne sprečavaju zdrave ljude da oboljevaju od COVIDA-19, uprkos nedavnim studijama koje sugerišu suprotno.

Zdravstvo "Ujedinjenih Nacija", bilo je primorano da preispita nove dokaze iz Hong Konga, i potvrdilo da je masovno korišćenje maski zapravo jednim delom pomoglo da se obuzda pandemija.

"Svetska zdravstvena organizacija" smatra da javnost ne bi trebalo da ih nosi napolju, jer još uvek nema dokaza da one mogu da spreče infekciju virusom.

U ažuriranim upustvima objavljenim u ponedeljak, zdravstvo je potvrdilo da su maske korisne samo za pacijente i zdravstvene radnike koji testiraju osobe sa simptomima korona virusa.

foto: EPA / NEIL HALL

Naučne istraživačke organizacije su podeljene po pitanju ovih stavova o efikasnosti maski.

Neki od njih tvrde da bi maske zapravo mogle da spreče asimptomske pacijente koji su u periodu inkubacije virusa, te ih sprečavaju da prošire virus pre nego se kod njih pojave prvi simptomi.

Drugi pak smatraju da su maske za lice isuviše tanke, prozirne i labave, što kroz njih olakšava prolaz sićušnih virusnih čestica.

"Svetska zdravstvena organizacija" je potvrdila da COVID-19 mogu preneti ljudi koji nemaju simptome ali je i naglasila da se on najčešće prenosi kapljicama koje mogu proći samo kroz velike filtere maske ili preko kontaminiranih površina.

Ona savetuje da osobe sa simptomima korona virusa treba da nose maske za lice, da se izoluju i zatraže lekarsku pomoć.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.