SVI SE BOJE NOVCA ALI OVO JE NAJOPASNIJE LEGLO ZARAZE: Dobro pazite, koristimo ih skoro svakog dana!
ilustracija, Foto: Shuter

pazite se ovoga

SVI SE BOJE NOVCA ALI OVO JE NAJOPASNIJE LEGLO ZARAZE: Dobro pazite, koristimo ih skoro svakog dana!

Početkom epidemije pojavili su se izveštaji da je SZO savetovala potrošače da izbegavaju rukovanje novčanicama

Objavljeno: 07.04.2020. 23:55h
  • 3

Uprkos zabrinutosti javnosti da se Covid-19 prenosi gotovinom, naučni zapisi pokazuju kako je rizik nizak u poređenju sa drugim često dodirivanim predmetima, uključujući i tastere za unos pina na POS terminalima, piše u biltenu Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Početkom epidemije pojavili su se izveštaji da je Svetska zdravstvena organizacija savetovala potrošače da izbegavaju rukovanje novčanicama i umesto toga prelaze na beskontaktno plaćanje.

SZO je kasnije rekla da ne nudi nikakva formalna upozorenja o tom pitanju, ali još uvek postoje saveti kako bi obeshrabrili upotrebu gotovine, s tim da su zemlje podigle svoje beskontaktne limite plaćanja, a neki pružaoci usluga - poput kenijskog M-Pesa - smanjili su transakcijske naknade.

U Velikoj Britaniji upotreba gotovine prepolovila se u samo nekoliko dana, iako je to delom i posledica vladinog nametanja nacionalnog ograničenja slobode kretanja.

Sada bi se neki strahovi koji se tiču ​​sigurnosti gotovine mogli pokazati problematičnim. BIS kaže da naučni zapisi pokazuju da je rizik od prenosa Covid-19 putem gotovine nizak u poređenju sa, na primer, tasterima za pinove.

Istraživanja pokazuju da su tasteri na bankomatu mnogo opasniji izvor zaraze

Kako bi ojačale poverenje u gotovinu, centralne banke aktivno komuniciraju, pozivajući na stalno prihvatanje gotovine i, u nekim slučajevima, na sterilizaciju ili karantinu novčanica.

Južnoafrička rezervna banka upozorila je javnost da ne povlači novčanice i novčiće zbog Covid-19, jer su kriminalci koji su nosili lažnih dokumenata odlazili od kuće do kuće radi prikupljanja zaraženih novčanica.

Bez obzira na to da li je korišćenje gotovine opravdano ili ne, BIS kaže kako bi kriza mogla promeniti načine plaćanja. To bi moglo negativno uticati na banke i starije osobe i zahtevati od centralnih banaka da "brane" gotovinu.

Međutim, pandemija bi takođe mogla podstaći razvoj digitalnih valuta centralne banke, kaže BIS, a Covid-19 "ističe vrednost pristupa različitim načinima plaćanja i potrebu da bilo koja sredstva plaćanja budu otporna na široku raspon pretnji."

Bonus video:

(Espreso.rs/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media